Акциите на румънския фонд STK Emergent губят 63.7% при дебюта си вчера

794
Акциите на румънския фонд STK Emergent губят 63.7% при дебюта си вчера

Румънският инвестиционен фонд от затворен тип - STK Emergent, загуби 63.7% от стойността си при борсовия си дебют, което бе и най-голямото поевтиняване на акция, дебютираща на фондовата борса в страната.

Акциите на фонда започнаха да се търгуват вчера, като цената, на която приключиха, бе с 63.7% под тази от първичното публично предлагане, или при цена от 102 леи за акция.

Изтъргуваният по позицията обем възлезе на 1.7 млн. леи (470 000 евро), с което пазарната капитализация на фонда завърши при 6.2 млн. леи (1.7 млн. евро).

Много от пазарните наблюдатели коментират, че осъществяването на първичното публично предлагане, както и листването на акциите на компанията на румънската фондова борса, са се случили в най-неподходящото време, съвпадащо със сериозна криза, обхванала световните борси.

От предложените акции от затворения инвестиционен фонд са били записани едва 40%, като инвеститорите, закупили ги, са отбелязали сериозни загуби.

По време на първичното публично предлагане акциите са били записани при 281 леи, като и тогава бяха изразени мнения, че цената е твърде висока.

Фондът е стоял настрана от фондовите пазари през последните шест месеца, или времето между осъществяването на първичното публични предлагане и началото на търговията.

Този факт, както и силното поевтиняване на акциите на компанията, карат някои анализатори да изразяват мнение, че цената вече може да привлече инвеститорски интерес.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg