Бивш алкохолик е най-новият щатски милиардер

7579
Бивш алкохолик е най-новият щатски милиардер

Когато Джон Тайсън става главен изпълнителен директор на Tyson Foods през 2000 г., неговият баща се оттегля в пенсия, а акционерите в компанията се питат дали един недоказан наследник и бивш алкохолик може да ръководи една от най-големите компании в САЩ.

Четиринадесет години по-късно от опасенията на Уолстрийт няма и следа. Цената на акциите на Tyson Foods скача с 25% от началото на годината, увеличавайки личното състояние на Джон Тайсън до 1.2 млрд. долара, пише Forbes.

Бизнесът никога не е бил по-добър за Tyson, която отглежда, коли, транспортира и продава животни, които в крайна сметка стигат до хранителните магазини и веригите за бързо хранене в САЩ. От Tyson обявиха през януари, че тримесечната печалба на компанията е скочила с 47% на годишна база до 254 млн. долара.


Това даде началото на стабилен ръст в цената на акциите на компанията, увеличавайки значително състоението на една от най-богатите фамилии отвъд Океана. Състоянието на фамилията Тайсън е разпръснато в редица тръстове, но общо то възлиза на 3.2 млрд. долара.

Джон Тайсън е най-богатият в семейството. Неговата леля Барбара Тайсън, която е бивш вицепрезидент на компанията, наследява състояние, което в момента се оценява на 390 млн. долара, когато нейният съпруг Рандал умира на 34-годишна възраст през 1986 г.

Дядото на Джон Джон У. Тайсън основава компанията за птиче месо през 1935 г., след като мести семейството си в Спрингдейл, Арканзас, търсейки нови възможности по време на Голямата депресия. Той започва малък бизнес, доставяйки пилета от Арканзас на по-големи пазари като Сейнт Луис, Канзас сити и Чикаго, преди да разшири дейността й и да започне да се занимава с фураж и месопреработване.

Джон У. Тайсън умира при влаков инцидент през 1967 г., което неочаквано отрежда на неговия син Дон ролята на главен изпълнителен директор и председател на компанията. В следащите три десетилетия Дон успява да превърне Tyson в една от най-големите компании в САЩ чрез придобиването на конкурентни месопреработвателни фирми.

Той влиза за първи път в класацията на Forbes на най-богатите американци през 1986 г. с лично състояние, оценявано на 275 млн. долара.

Дон остава в светлината на прожекторите, когато неговият стар приятел от Арканзас Бил Клинтън става президент. Медийно разследване разкрива, че адвокатът на Дон е помогнал на Хилари Клинтън да направи някои изненадващо добри сделки със суровини, чрез които тя успява да превърне 1 000 в 100 000 долара.

В отделен случай срещу земеделския министър на Бил Клинтън са повдигнати обвинения за корупция заради това, че приема подаръци от компанията. Впоследствие обвиненията отпадат, но Tyson Foods плаща 6 млн. долара глоби. Това всъщност са джобни пари за Дон, чието лично състояние достига връх от 1.2 млрд. долара през 1997 г.

Синът на Дон - Джон, работи за Tyson още от тийнейджър, но впоследствие се бори със зависимостта си към алкохола, което го прави неспособен да поеме компанията. “Единствената причина, поради която ме държаха на работа, е защото бяха син на шефа,” признава по-късно Джон. “Във всяка друга компания щях да бъда хвърлен на вълците.”

След като обичаният от него вуйчо Рандал, който също имал проблеми с алкохола, умира през 1986 г., Джон преосмисля начина си на живот и отказва алкохола. “Просто се уморих,” споделя той пред Forbes през 2004 г.

Дон минава през двама главни изпълнителни директори, които не са от семейството, преди да направи сина си главен изъпнителен директор през 2000 г. Джон поема управлението в бурни времена за компанията.

Министерството на труда на САЩ завежда дело срещу компанията Tyson, а щатската Комисия по ценни книжа и борси глобява Дон и Tyson с над 2 млн. долара за пропуски във финансовия им отчет. Въпреки това Джон Тайсън успява да повиши печалбата на компанията до рекордни нива.

Той прави най-големия си ход още в началото, като придобива най-големия конкурент на Tyson - IBP, в сделка на стойност 4.6 млрд. долара през 2001 г. Джон Тайсън поема сериозен риск, тъй като сделката превръща Tyson в най-големия производител на месо в света, но в същото време натоварва компанията със сериозни задължения.

През 2006 г. той напуска поста главен изпълнителен директор, но остава в компанията като председател. Когато неговият баща Дон умира през 2011, Джон става патриархът на фамилията Тайсън и най-големият акционер в компанията.

На следващата година цената на акциите на Tyson потегля нагоре и оттогава е нараснала повече от два пъти, благодарение основно на процъфтяващите продажби на пилешко месо.

Днес Джон е сериозен играч в елита на Арканзас. Той поддържа отношения с най-влиятелното семейство в САЩ - Клинтън. Джон вече дарява средства за евентуалната президентска кандидатура на Хилари през 2016 г.

Джон също така е тясно свързан с най-богатото семейство в САЩ - Уолтън. Tyson Foods продава 13% от всичките си продукти на базираната в Арканзас Wal-Mart, а Джон е в борда на директорите в музея на наследницата на Wal-Mart Алис Уолтън.

Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg