Драги туристи, не ходете на екзопланети!

5306
Драги туристи, не ходете на екзопланети!

Там е горещичко: 2700 градуса по Целзий. А и студено: - 200 градуса по Целзий. И май е доста ветровито : 7000 км/час. И валят стъклени дъждове. Екзопланетите – това не са места за почивка.

Екзопланети се наричат всички планети, които не се намират в нашата Слънчева система. Всъщност, и родният ни дом – околните места около Слънцето, не е кой знае колко безопасен.

Ето няколко ужасяващи с времето си планети:


55 Рак: Гигантски диамант

Това е една от най-известните планети, разположени извън пределите на Слънчевата система – в съзвездието на Рака, на разстояние само 40 светлинни години от нас. Причислена е към суперземите, т.е. каменни планети. Тя е два пъти по-голяма и осем пъти по тежка от нашата родна планета.

Годината на 55 Рак продължава 18 часа. Това е времето, за което планетата прави пълно завъртане около оста си. Така е ситуирана, че едната половина от нея е винаги слънчева, а на друга цари непрогледен мрак.

Температурите тук се колебаят между 1000 и 2700 градуса по Целзий. Може да се каже, че само една пуста горещинка пречи на човечеството да се окъпе в диаманти – там ги има в изобилие.

16 Лебед Вb: от ада до рая

Тази екзопланета се намира на 70 светлинни години от нас в съзвездието Лебед. Не ви съветваме да се отправяте към нея, тъй като ще удавите в горещ газ. Дори за достигане на повърхността й няма да оцелеете.

Мафусаил: стара и самотна

Позната още като PSR B1620−26 b. Това е най-старата от познаните ни планети. На възраст е към 12.7 милиарна години – малко по-малко от възрастта на Вселената. Намира се далеч-далеч – на 12 400 светлинни години в съзвездието Скорпион.

Когато Мафусаил се е появила на света, не е имало нито Слънце, нито Земя, а Млечният път е бил съвсем мъничък.

Не създава удивление фактът, че двете звезди, които се въртят около тази планета, отдавна са мъртви. Първата се е превърнала в пулсар, а втората – в бяло джудже.

Тук е студено, има радиация – ужасна и огромна!

Планемо: без звезда

Понякога при формирането на звездните системи в жестокия танц на планетите някои от тях, под въздействието на мощната гравитация на съседите си, могат да излетят от „семейното гнездо” завинаги.

Те се превръщат в самотни скиталци, стражи на Галактиката. Такива планети се наричат планемо. Те нямат звезди. Безмълвни са, не се огравят от никого. Тук е вечна нощ. Температурата най-вероятно клони към -273 градуса по Целзий.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

vat
# 0
04:02 | 6 February 2016
Градусите са ги установили ,както са измерили вятър 7000 км/ч?
Galia
# 1
17:11 | 8 November 2015
Интересна статия, но неточно преведена. Хайде не всеки знае, че най-ниската температура по Целзий е −273.15 °C, но да се нарече пълно завъртане около оста "година" е безумие.
Edin
# 2
16:11 | 8 November 2015
хахахах с тези "минус 300 градуса по Целзий" направо избиха рибата :) То бива журналистическа неграмотност, но да превеждаш без да мислиш...
Смешници
# 3
15:11 | 8 November 2015
Годината на 55 Рак продължава 18 часа. Това е времето, за което планетата прави пълно завъртане около оста си. Вие сте пълни дебили....
Виктот
# 4
10:11 | 8 November 2015
то бива бива... ама -300 градуса по целзии как го установихте. направо сте за награда за откритието на хилядолетието.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg