Европейските бизони се завръщат в горите за първи път от 6000 години

4713
Европейските бизони се завръщат в горите за първи път от 6000 години

© Pixabay

В опит да превърнат Обединеното кралство в убежище за дивата природа, тръстове връщат на територията му диви бизони, които не са бродили в района от хиляди години.

Природозащитните организации стартират проект за 1.1 милион евро, финансиран от участниците в People’s Postcode Lottery. Kent Wildlife Trust притежава горите Западен Блеан - един от най-големите природни резервати във Великобритания.

Преди това районът е използван за добив на дървен материал, заради което е изпълнен с нехарактерни за района иглолистни дървета, които не са благоприятни за местните флора и фауна.


Тръстът опитва да отсече дърветата, но решава, че бизоните са по-добър подход - те ще дадат на природата инструментите и пространството, от които се нуждае, за да се възстанови от нанесените щети. Животните са нещо като еко инженери, притежаващи силата да върнат на тази земя предишната й слава.

Европейските бизони имат уникална способност да променят средата чрез естественото си поведение. Те са близък роднина на вече изчезналия степски бизон, обитавал този район преди хиляди години.

Умиращият гигант Судан: последният бял носорог в светаПродължението на рода лежи на неговите плещи, а учените се състезават с времето в битка да запазят съществуването на вида му

Бизоните променят горите по начин, по който никое друго животно не може, съобщават от Kent Wildlife Trust. Организацията смята, че те са ключови за връщането на други диви животни в района, например славеи и костенурки.

Според Worldwide Wildlife Foundation Великобритания е една от най-изчерпаните откъм природа страни в света. Обемът и разнообразието на дива природа на острова намаляват от десетилетия.

Вече реализирани подобни проекти са се увенчали с успех в други страни, а във Великобритания успешно е възстановена популацията на бобрите.

На територията на страната ще бъдат пуснати четири бизона - един мъж и три женски, през пролетта на 2022 г. Очаква се размножаването им да ги превърне в истинско стадо.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Шопендар
# 0
12:07 | 15 July 2020
След бизоните ще трябва да дойдат вълците,регулацията в природата се извършва от хищниците,ако се намесва човека,става пустиня,изчезват видове и т.н.
WWE
# 1
11:07 | 15 July 2020
Като ги гледам тези Бизони и се сещам Аватар Легендата за Анг и Кора :D
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg