Качествената топлоизолация ни пести над 600 лв. от сметките

3835
Качествената топлоизолация ни пести над 600 лв. от сметките

Статистиката сочи, че над 60% от енергията, която потребяваме с цел поддържане на климата в домове и офиси без топлоизолация, може да се счита за напълно изгубена.

Качествената топлоизолация при обикновен апартамент от 85 кв. м например може да гарантира спестяване на над 600 лв. от сметките за отопление, както и да редуцира емисиите на CO2 с до 2 тона на годишна база. 


Как да се ориентираме в правилния избор на топлоизолационни материали и системи?

Насищането на пазара с производители и доставчици на строителни материали може да играе, както добра, така и лоша роля за потребителя. От една страна – множеството предложения и засилената конкуренция гарантират в известна степен и саморегулация по повод на качеството на крайния продукт, благоприятстващо нуждите на пазара.

От друга страна обаче, множеството възможности правят все по-трудна ориентацията в избора, поставяйки въпроса: „Това ли е най-доброто възможно решение?“

Поради тази и ред други причини, Европейската организация за технически одобрения (EOTA) въведе допълнителна регулаторна рамка, целяща да обезпечи изпълнението на обществени поръчки и други мащабни проекти, само и единствено с високо качествени и лабораторно изпитани продукти и системи. Това става възможно благодарение на издаването на Европейско техническо одобрение (European Тechnical Аpproval – ЕТA).

ETAG 004 – гаранция за надеждността на топлоизлационните системи на МАРИСАН.

С акредитирането на своите топлоизолационни системи съгласно ETAG 004, МАРИСАН направи важна стъпка в посока на това да затвърди репутацията си на отговорен производител и надежден партньор. По този начин, за качеството и експлоатационната сигурност на топлоизолационните системи на МАРИСАН, застават следните експертни оценки:

– Европейска техническа оценка – ЕТА 15/0730. 

– Сертификат за производствен контрол, издаден въз основа на ЕТА 15/0730 – Certificate of conformity of the factory production control № 1020-CPR-060042369.

Издадените експертни оценки се базират на широкоспектърно изпитване и лабораторни анализи, проведени в акредитирани европейски лаборатории.

“ETA е една от двата възможни типа технически спецификации по смисъла на Директива за строителните материали 89/106 на ЕК. Тя служи за гаранция пред страните-членки, че изпитваните продукти са годни за приложение по тяхното предназначение, както и че проектите, в които биват влагани, ще отговарят на съществените изисквания.“ (повече информация тук)

Експертната оценка, идваща от най-високо равнище, е още една гаранция за качеството и надеждността на топлоизолационните системи, предлагани от МАРИСАН. Благодарение на нея, те могат да носят маркировка „СЕ”, позволяваща предлагането им на европейския пазар при участие в проекти или обществени поръчки.

Така, топлоизолационните системи на МАРИСАН вече могат открито да и смело да се конкурират с водещи световни производители.

Отделни компоненти в изпитана система с гаранция до 15 г.

ETAG 004 е символ на надеждност не само за крайната система, но и на отделните компоненти, които я изграждат. Пространствените тестове навлизат в тясно изпитване на отделните качества на изолационния материал, лепилната смес, мазилката и шпакловката, профилите, аксесоарите и фиксиращите компоненти за ТИС и други.  

Комплексните изисквания на международната методология за оценка изпитват отделните компоненти на база на различни параметри, свързани с техните:

– Физични свойства;
– Сигурно поведение в условия на пожар;
– Здравословна експлоатация и екосъобразност;
– Гарантирани топлоизолационни и звукоизолационни качества.

Освен с международен сертификат за производствен контрол, топлоизолационните системи ТЕРМОФЛЕКС® и ТЕРАПОР® на МАРИСАН са придружени и с експлоатационна гаранция до 15 г. Свободният достъп до професионален know-how, своевременната консултация и безплатния ТЕРМОКАЛКУЛАТОР, допълват множеството предимства, които МАРИСАН предоставя на всеки един потребител.

За допълнителна техническа или търговска информация можете да посетите официалния интернет сайт http://marisanbg.com или корпоративния блог http://blog.marisanbg.com

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Младен
# 0
11:03 | 10 March 2016
Похвално е, че в България има подобни производители на строителни материали с високо качество, признато на европейско равнище. Проблемът обаче е, че нашето самосъзнание още си стои в социализма и някак си отказваме да приемем идеята да инвестираш в нещо, което ще ти гарантира поетапни ползи с течение на времето.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg