Къде се срещат водите на различните океани?

12843
Къде се срещат водите на различните океани?

© Pixabay

На земята има пет океана и всички те са свързани помежду си. В исторически план те са само четири - Атлантически, Тихи, Индийски и Северен ледовит океан.

През 2000 г. Международната хидрографска организация реши да добави нов океан, заобикалящ най-слабо населения континент - Антарктида, въз основа на доказателствата, че това водно тяло има отчетлива екосистема и уникално влияние върху глобалния климат.

Южният океан (Антарктически) се превърна в петия на земята и четвъртия по големина в света, надминаващ площта на Северния ледовит океан, посочва Amusing Planet.


Подобно на националните граници, границите на петте океана са ясно определени от Международната хидрографска организация, въпреки че не всички са съгласни с тях.

  • Тихият океан разделя Азия и Австралия от Северна Америка и Южна Америка
  • Атлантическият океан разделя Северна Америка и Южна Америка от Европа и Африка
  • Индийският океан граничи на север с Азия и разделя Африка от Австралия
  • Южният океан заобикаля Антарктида
  • Северният ледовит океан е разположен на север от Северна Америка, Европа и Азия

Къде се срещат водите на Атлантическия и Тихия океан?

За да видите как се срещат водите на Атлантическия и Тихия океан, трябва да се придвижите до нос Хорн в южната част на Чили. Круизен кораб тръгва от Ушуая в Аржентина и от Пунта Аренас в Чили. Той обикаля носа и ако времето позволява, оставя посетителите на него. 

Друг начин да видите Атлантическия и Тихия океан едновременно е да се изкачите на вулкан. Volcán Barú се намира в Панама и е най-високата точка в страната. Вулканът се намира в точка, където Панамският канал е широк около 120 километра.

От едната му страна се намира Атлантическият океан, а от другата е Тихият. В ясен ден е възможно да се видят и двата океана от върха на планината.

Забраниха достъпа до остров, на който живее най-опасното племеПребиваването в петкилометровата зона около острова е незаконно

Къде се срещат водите на Атлантическия и Индийския океан?

Нос Агулхас - най-южния край на африканския континент, е по-достъпен от Хорн, като се провеждат редовни туристически турове от Кейптаун и други места.

За съжаление, има много объркване сред туристите по отношение на действителното място за среща на океаните, а от този факт се възползват местните жители, които ги водят до нос Добра надежда или Кейп Пойнт и им продават сувенири.

Къде се срещат водите на Индийския и Тихия океан?

Индийският и Тихият океан се срещат на Югоизточния нос - най-южната точка на главния остров Тасмания в Австралия.

Той е разположен далеч от утъпкания път на туристите- За да стигнете до там, трябва да шофирате два часа от Хобарт до малко селище, наречено Cockle Creek, което е най-отдалечената точка на юг. Оттам Югоизточен нос е на два-три часа пеша.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg