На покрива на търговски център в Израел се простира ферма за листни и други зеленчуци, която произвежда хранителни продукти за хиляди местни жители.

Програмата на местните власти в Тел Авив Green in the City помага да се създаде стопанство в сърцето на града преди повече от година.

И въпреки че покривът на един мол изглежда като странно място за отглеждане на зеленчуци, в тази задача има много смисъл, тъй като търговският център съсредоточава в себе си сериозен пешеходен трафик, посочва Inhabitat.

Фермата на покрива расте на върха на Dizengoff Center - голям бетонен търговски център, построен през 1970 г. Във вътрешността му се помещава щанд с продукцията й, преливащ от прясно откъснати зеленчуци.

Той е толкова популярен, че асортиментът му трябва да се попълва четири пъти на ден, за да се справи с изискванията на клиентите.

Фермата на покрива в Тел Авив обаче прави много повече от това просто да отглежда и продава зеленчуци. В допълнение към неговите две оранжерии с повече от 743 кв. м площ, стопанството разполага с образователно пространство, където земеделските производители организират курсове по градско земеделие и приготвяне на ястия.

Също така се продават хидропонни комплекти, а хората се учат как да отглеждат своя собствена храна у дома.

Резултатът на фермата е впечатляващ. Всеки месец, целогодишно, в нея се произвеждат 10 000 стръка маруля, както и 17 различни сорта зеленчуци и билки.

Всички култури се отглеждат хидропонно, разположени на хоризонтални или вертикални настройки.

"Хората са свикнали да хапват маруля, която има определен вкус, след като е стояла в торбичка в хладилника една седмица“, казва директорът на фермата Менди Фолк. „Чрез хидропонното отглеждане марулята се бере 15 минути преди продажбата. Тя има различен вкус."

Хидропонното отглеждане на растения се нарича още безпочвено. При него се използват специални хранителни разтвори, а не пръст.

Снимки: inhabitat, pixabay