Науката: Високо интелигентните хора са щастливи сами

4304
Науката: Високо интелигентните хора са щастливи сами

© pixabay.com

Ако нямате против да обядвате сами по време на почивката в офиса, наслаждавате се на приятни вечери без нуждата от компания, тогава вероятно сте доста умни. „

Това гласи проучване, оповестено на Световния икономически форум. Според резултатите от него високо интелигентните хора са най-щастливи, когато са сами.

Изследователите са събрали информация от над 15 000 души на възраст 18-28 години, свързана с местоживеенето им, какво ги удовлетворява в живота им, каква е числеността на населението в района, в който живеят, и правят ли ги щастливи социалните контакти.

Резултатите показали, че докато хората по принцип не обичат тълпите, тези със средна интелигентност долавят повече негативните ефекти на пълчищата от хора. Тези, които са интелигентни, се наслаждават на компанията на други хора и са способни да се адаптират по-добре.


Високо интелигентните хора обаче намират щастие в усамотението. Проучването гласи: по-умните хора се чувстват по-малко удовлетворени от живота, когато имат чести социални контакти с другите.

Много фактори могат да обяснят този извод. Може би се дължи на факта, че високо интелигентните хора предпочитат да посвещават много време в името на осъществяването на конкретна цена.

Или пък те просто имат нужда от презареждане, подобно на интровертите. Каквато и да е причината, тя показва, че самотата не е задължително нещо тъжно. Ако имате нужда от още доказателства, ето няколко интересни факта:

Самотата позволява на мозъка да си почива и да се презарежда

Постоянното взаимодействие с други хора може да е истински изтощаващо, независимо дали е офлайн или онлайн. Когато сме сами, ние позволяваме на ума си да „плува от мисъл до мисъл“, да преработва случилото се и да стартира наново.

10 неща, които са трудни за интелигентните хораТехният живот може да бъде доста объркан

Самотата ни кара да бъдем по-креативни и самодостатъчни

Усамотението ни учи на независимост. Когато сте независими, не се паникьосвате в първия миг, в който се изправите пред предизвикателство. Това е така, тъй като сте развили способността да търсите творчески подход при решаването на проблеми. Имате повече ресурси на разположение.

Самотата ни дава време за интроспекция

Трудно е да мислите за себе си и какво се случва с живота ви, когато сте постоянно в компанията на други хора. Когато сте сами със себе си, можете да правите оценка на настоящото си положение, откривате собствения си глас и своята самоличност.

Самотата ни позволява да се оценим

Освен това укрепва идеята, че да си сам не означава да си самотен. Самотата ни позволява да се погледнем и в рамките на този процес откриваме, че сме доста добра компания на самите себе си. Така че, наслаждавайте се на тишината.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg