Най-големите кариерни грешки на 20 годишните жени

6327
Най-големите кариерни грешки на 20 годишните жени

Вече завършихте и започнахте стабилна редовна работа. Време е да се радвате, нали? Не толкова бързо. В младите си години хората правят редица грешки по пътя към кариерата. Вижте кои са те и как да ги избегнете.

Следват плана на някой друг

Много от нас имат очаквания, натрапени ни от родители, семейството, приятели. Твърде често ние им позволяваме да повлияят на живота ни като ни насочат към образование или кариера, към която нямаме никакъв интерес (дори ако това прави мама щастлива). Да, това ще се харесва на тези около вас, но вие ще сте изпълнени с недоволство и отегчение.


Вместо това: Направете списък с нещата, на които държите и които са от значение за вас при избор на образование, предложение за работа. За някои може да е балансът личен живот -  кариера, за други заплащане, за трети – корпоративната култура. Ако родните започнат да ви натякват, обяснете им че те не живеят вашия живот и че ви правите този избор за вас, а не за тях.

Незаинтересовани са

Когато започват работа, повечето млади хора са щастливи за това, че получават заплата, че могат да си плащат сметките и дори да пестят, имат социален живот, комфортна позиция. Но това не им дава никакъв стимул и стремеж за растеж в кариерата.

Вместо това: вие сте в началото, затова сега е моментът, в който да продължите да се учите и да се борите за по – висока позиция. Излезте от зоната си на комфорт, търсете нови предизвикателства, учете нови умения, посещавайте курсове и се оглеждайте за по –висока позиция.

10 въпроса, с които ще откриете своята мечтана кариераПоработете върху дефинирането на истинските ви желания, за да се докоснете до про

 

Отчаяни са и….просто приемат работата

Търсейки работа на пълно работно време, намирате само такава, която не ви харесва. Но сте толкова отчаяни, че се налага да я приемете. Помислете добре. Това е мястото, на което ще прекарвате по – голямата част от времето си през деня, затова тя трябва да ви харесва и да ви прави щастливи, в противен случай ще се отрази на цялостния ви начин на живот.

Вместо това: приемете работата с мисълта, че тя е временна. Вечер търсете нови неща не спирайте са изпращате CV, трупайте нови знания и компетенции, които ще ви помогнат по пътя към мечтаното място.

Остават на работа, която мразят

Ако говорейки за работата си, споменете думата „капан“, това не е добре. Ако работата ви прави нещастни, отивате с недоволство, не харесвате обстановката, колегите и всичко, свързано с работата, това неминуемо ще се отрази и на личния ви живот. Не пренебрегвайте тези знаци.

Вместо това: Спрете да мрънкате на вашите приятели и роднини колко нещастни се чувствате. По – добре помислете за напълно нова сфера, към която да се насочите, попитайте ги за вашите силни черти и какво биха ви посъветвали да търсите. Интересувайте се, търсете и намерете нещо, което ви харесва и ви е по сърце.

Чакат телефонът да звънна

Вашата мечтана работа няма да дойде сама. Гледайте на нея като на среща с любим човек – търсите го, намирате го, отивате на среща с него и чакате да ви се обади. Но за да стигнете до обаждането, той трябва да знае за вас. Затова не се оставяйте и не очаквайте работодателят да дойде и да ви потърси сам.

Вместо това: Направете списък с потенциалните компании, в които искате да работите. Потърсете познати, които работят там или се опитайте да се свържете директно с отдел „Човешки ресурси“, с управител. Питайте ги директно за позиция, предложете уменията, покажете качествата си. Свържете се с тях и в редица социални мрежи. Работодателите обичат дейните хора и ще са щастливи да наемат инициативен човек.

Не сменят работата

Не се страхувайте да сменяте работата си в търсене на мечтаната позиция. Но бъдете умерени. Да минете през няколко различни позиции не е лошо, но никой работодател няма да е щастлив да види, че сте сменяли работата през година.

Вместо това: След като сте намерили работа, която отговаря на основните ви изисквания, поемете въздух и започнете да се усъвършенствате и да се опитвате да се изкачите по стълбата на кариерата.

Страхуват се да управляват кариерата си!

"Не мога да кандидатствам за тази работа, не съм квалифициран."

"Вече имам работа, защо да търся нова?"

"Те никога няма да ми дадат повишение. Трябва просто да бъда щастлив с това, което имам сега."

Звучи ли ви познато? Проблемът за повечето от нас е, че се оставяме на страха да диктува кариерата. Защо смятате, че ако не притежавате квалификация няма да ви харесат? Или че няма да ви повишат? Много хора не смеят да поемат рискове, за да постигнат мечтаното място по пътя на кариерата.

Вместо това: Кандидатствайте и опитвайте всяка позиция, която ви звучи интересно и която е във ваш интерес. Не се знае къде може да намерите точно мечтаната работа. Не се спирайте да търсите и вярвайте, че ще се издигнете. Хората със самочувствие (с покритие) са по – склонни да намират работа от тези, които да в постоянен страх и се самообвиняват. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

:)
# 0
13:03 | 3 March 2017
Вместо да направят една ...... на шефа се правят на недостъпни и напускат,защото работата не им харесва и започват да търсят шеф ,за да му правят ......
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg