Коледа е време за огъващи се трапези и обилно похапване – макар някои да го отричат, хората в почти всички части на света категорично доказват, че това твърдение е вярно.

Всяка страна има свой подход към коледните ястия: британците приготвят пуйка, естонците се наслаждават на патица, а японците имат KFC, което се дължи на агресивен маркетингов подход, пише Euronews и представя поглед към менюто с най-необичайните ястия за Коледа в Европа.

От Стокхолм до Щутгарт - кулинарните традиции на Стария континент са разнообразни, а някои дори изглеждат шокиращо за по-консервативните читатели.

Гадаене по орех в България

Любопитна подробност е, че България също присъства с традицията на Бъдни вечер задължително на трапезата да има само постни ястия.

В тази православна страна 40-те дни преди Коледа са време на пост - така че на Бъдни вечер се сервира специална храна, пише Euronews.

Разбира се, всичко е без месо и на масата се сервират нечетен брой ястия. Задължително има орех, който се разчупва, за да се разкрие какъв ще бъде късметът през годината.

За Коледа 2023: Скъпо е – но харчим, пазаруваме онлайн, пътуваме многоПотребителите усещат напрежение в портфейлите си заради високата инфлация, но просто не могат да спрат да пазаруват

Празник на седемте риби в Италия

Италианците го правят по-добре, когато става въпрос за храна.

В католическата страна също се спазва коледен пост като време за себепознание, съзерцание и религиозни обреди, който завършва с цели седем ястия.

Тази традиция идва от Южна Италия, а местните жители приготвят трапеза със седем ястия, включващи до 10 различни варианти с риба.

Празникът, който се провежда в навечерието на Коледа, се е разпространил в Америка с италианската диаспора и сега е трансконтинентална традиция.

Полски шаран

В Полша, както и в много други европейски страни, Бъдни вечер е големият ден с традиционна трапеза, включваща супа от цвекло и кисело зеле.

Гвоздеят в менюто е шаран, който по традиция се лови много преди Бъдни вечер и се държи жив в голяма кофа или вана, докато дойде време да бъде сготвен.

Коледното пазаруване в Европа: Икономично, на промоция, за домашни трапезиИнфлацията принуждава домакинствата да коригират бюджетите си, твърдят мениджъри и пазарни анализатори

Агнешка глава в Норвегия

Това е западнонорвежки деликатес, който първоначално е консумиран от бедните хора по време на празничния сезон.

Т.нар. Smalahove се приготвя, като главата на животното първо се разцепва на две и след това се изважда мозъкът. Главата се накисва във вода цели два дни, а после се осолява, опушва и приготвя на пара.

Изяждането се започва първо от ушите и очите, които се смятат за най-вкусните и луксозни части, и след това се отделя месото от черепа.

Днес "Smalahove" се предлага като новост за туристите, а местните норвежци все повече се отказват от това удоволствие – незнайно защо…

Шведско плато с колбаси от северен елен

Smörgåsbord е дума, навлязла в английския, но всъщност произхожда от шведски и представлява плато с отбрани деликатеси.

Julbord е коледно превъплъщение на това, като често включва скандинавски деликатеси като колбаси от северен елен и маринована херинга, както и асортимент от сушени меса и сирена, поставени около глазирана шунка.

Подарък втора употреба? 64% от европейците казват „да“Най-честите причини са необходимостта на домакинствата да спестят пари (47%) и желанието да пазаруват по-устойчиво (37%)

Скандинавското село от джинджифилови къщички

Джинджифиловите къщички може да имат ннегативни конотации, свързани с вещици, но по Коледа те са очарователно удоволствие за цялото семейство.

От 90-те години на миналия век крайбрежният град Берген, Норвегия всяка година е домакин на най-голямото джинджифилово село в света.

Технически погледнато, това е нещо много вкусно за малки и големи посетители, но сладката атракция със сигурност е и много красива за гледане, допълва Euronews.