Най-обичаните страни в света

21184
Най-обичаните страни в света

The Reputation Institute - най-голямата консултантска фирма, занимаваща се с проучване и измерване на познаваемостта и репутацията на държави и компании, представи свой докалд, в който разглежда страните, които имат най-добрата репутация в света.

Компанията прави този доклад, за да посочи държавите, които получават международно признание, уважение и доверие.

Сред критериите, които определят победителите в класацията, са широк спектър от характерните особености на народа, включително естествена красота, перспектива на населението и отношението към родината, вътрешната безопасност и сигурност, компетентността на правителството. Годишният доклад се използва и като ръководство от Института за подпомагането на страните да подобрят своя имидж навън.

Институтът прави онлайн изследване сред 48 000 души от страните от Г-8. Данните са събирани между февруари и април на годишна база. В допълнение са включени и 30 000 души от страни извън Г-8. Въпросите, които им се задават, са от това дали се възхищават от дадена страна, добро настроение и впечатление, което ще получат от нея, до тяхното доверие и цялостно отношение.


Според изследването в топ 10 на най-обичаните страни са Канада, Норвегия, Швеция, Швейцария, Австралия, Финландия, Нова Зеландия, Дания и Холандия. По-надолу в списъка, са Белгия, Ирландия, Австрия, Великобритания, Италия, Германия, Япония, Испания, Португалия, Франция и Сингапур.

Някои страни отбелязват много високи резултати в определени сектори спрямо останалите страни. Швеция, например, отбеляза особено високи резултати по въпросите за правителството, докато Япония има високи постижения по отношение на собствената си репутация за растеж и развитие.

Победителят в класцията – Канада, някоко пъти е била на върха, а през 2010 и 2014 г. е заемала второ място. Страната се отличава с красива природа, умни хора и избегна рецесията. Политическа й система е федерална парламентарна демокрация.

Тя се нарежда на 11 място сред най-големите икономики в света, а наред с това привлича туристи от всички краища на планетата. Интервюираните чужденци посочват Канада като страната, в която не биха имали против да учат, работят и живеят.

В страната днес живеят много и различни националности, като европейци, азиатци, аборигени, латиноамериканци… С гостоприемството и толерантността към всички раси, не е учудващо, че северноамериканската страна за поредна година е на първо място в класацията.

Повечето от страните в топ 20 се намират в северните части на Земята. Сред изненадите е отсъствието на САЩ. Те се нареждат сред страните със средни резултати и са привлекателни с технолгичния си сектор и разполнаваеми брандове.

Сред причините, които избутват САЩ от топ 20 на класацията, е решението на Върховния съд на страната в полза на Super PACs, което е причина много хора от страната и чужбина да губят доверие в американската политическа система.

Страните с най-големи подобрения в репутацията си са Иран, Китай и Индия. Държавите, губещи точки от репутацията си, са Сирия, Русия, Украйна, Катар, Пакистан, Нигерия и Ирак. В тази група всяка една е била въвлечена във война или правителствена корупция до известна степен през изминалата година.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Адриана
# 0
22:02 | 5 February 2020
Къде е България
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg