Най-обичаните страни в света

20519
Най-обичаните страни в света

The Reputation Institute - най-голямата консултантска фирма, занимаваща се с проучване и измерване на познаваемостта и репутацията на държави и компании, представи свой докалд, в който разглежда страните, които имат най-добрата репутация в света.

Компанията прави този доклад, за да посочи държавите, които получават международно признание, уважение и доверие.

Сред критериите, които определят победителите в класацията, са широк спектър от характерните особености на народа, включително естествена красота, перспектива на населението и отношението към родината, вътрешната безопасност и сигурност, компетентността на правителството. Годишният доклад се използва и като ръководство от Института за подпомагането на страните да подобрят своя имидж навън.

Институтът прави онлайн изследване сред 48 000 души от страните от Г-8. Данните са събирани между февруари и април на годишна база. В допълнение са включени и 30 000 души от страни извън Г-8. Въпросите, които им се задават, са от това дали се възхищават от дадена страна, добро настроение и впечатление, което ще получат от нея, до тяхното доверие и цялостно отношение.

Според изследването в топ 10 на най-обичаните страни са Канада, Норвегия, Швеция, Швейцария, Австралия, Финландия, Нова Зеландия, Дания и Холандия. По-надолу в списъка, са Белгия, Ирландия, Австрия, Великобритания, Италия, Германия, Япония, Испания, Португалия, Франция и Сингапур.

Някои страни отбелязват много високи резултати в определени сектори спрямо останалите страни. Швеция, например, отбеляза особено високи резултати по въпросите за правителството, докато Япония има високи постижения по отношение на собствената си репутация за растеж и развитие.

Победителят в класцията – Канада, някоко пъти е била на върха, а през 2010 и 2014 г. е заемала второ място. Страната се отличава с красива природа, умни хора и избегна рецесията. Политическа й система е федерална парламентарна демокрация.

Тя се нарежда на 11 място сред най-големите икономики в света, а наред с това привлича туристи от всички краища на планетата. Интервюираните чужденци посочват Канада като страната, в която не биха имали против да учат, работят и живеят.

В страната днес живеят много и различни националности, като европейци, азиатци, аборигени, латиноамериканци… С гостоприемството и толерантността към всички раси, не е учудващо, че северноамериканската страна за поредна година е на първо място в класацията.

Повечето от страните в топ 20 се намират в северните части на Земята. Сред изненадите е отсъствието на САЩ. Те се нареждат сред страните със средни резултати и са привлекателни с технолгичния си сектор и разполнаваеми брандове.

Сред причините, които избутват САЩ от топ 20 на класацията, е решението на Върховния съд на страната в полза на Super PACs, което е причина много хора от страната и чужбина да губят доверие в американската политическа система.

Страните с най-големи подобрения в репутацията си са Иран, Китай и Индия. Държавите, губещи точки от репутацията си, са Сирия, Русия, Украйна, Катар, Пакистан, Нигерия и Ирак. В тази група всяка една е била въвлечена във война или правителствена корупция до известна степен през изминалата година.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...