Най-печелившите филми в историята, ако вземем предвид инфлацията

5905
Най-печелившите филми в историята, ако вземем предвид инфлацията

© YouTube

След като филмът за супергерои Avengers: Endgame ( Отмъстителите: Краят) се превърна в най-печелившия за всички времена в американския бокс офис, оставяйки зад себе си лентата Avatar, се надигнаха любопитни въпроси кой филм реално може да се счита за най-доходоносен в историята.

Все пак Avatar беше пуснат по кината през 2009 г., което означава, че в името на честното сравнение с филм от тази година трябва да се има предвид инфлацията през този период.

Измерването на този принцип обаче не е толкова просто.

Причината, поради която филмовата индустрия не измерва успеха на съвременните продукции спрямо постиженията на миналото, е, че коригирането на цената на билетите за кино спрямо инфлацията не е точна наука.

Има толкова много фактори зад това, което прави даден филм бокс офис успех, а те са доста различни спрямо ситуацията от преди десетилетия.

В наши дни, например, потребителите имат огромен избор къде да похарчат парите си. Ако добавим към това и спортните събития, концертите и домашните забавления, като стрийминг услугите и игрите, изборът става огромен, в сравнение със ситуацията от преди 50 години.

Това е една от причините класиката Gone with the Wind (Отнесени от вихъра) да продаде над 200 млн. билета в САЩ. За сравнение, Avengers: Edngame е продал около 95 млн. билета в САЩ от излизането си през април досега.

Съдържанието на филмите също драстично се променя с времето. Тричасова драма за живота по време на гражданската война в САЩ едва ли би получила толкова внимание през 2019 г. Поради това е трудно да се каже дали филм, направил фурор през 1939 г., може да успее и в наши дни.

Друга причина, поради която Холивуд не взима предвид инфлацията в своята класация за най-доходоносни филми, е големият брой на чуждестранни пазари. Анализаторите няма как да изчислят инфлацията за всеки един пазар по отделно, тъй като в наши дни филмовите премиери се случват на над 100 пазара едновременно.

Все пак всякакви опити за сравнение на различните поколения филми е забавно начинание, поради което CNBC е наела компанията Comscore, която да се занимае с казуса.

Пол Дергарабедиян и неговият екип използват метод, чрез който разделят средната цена на билета за годината, в която е пуснат даден филм, на общите приходи, генерирани от лентата, за да получат приблизителен брой на продадените билети за всяко заглавие.

Това е сложна задача, особено когато много филми имат няколко издания през годините.

Например, Snow White and the Seven Dwarfs (Снежанка и седемте джуджета) е издаван през 1937, 1983, 1987 и 1993 г. За всяко едно издание Comscore използва средната цена на билета през различните години, разделяйки я на приходите, генерирани от всяко едно издание на лентата поотделно.

Трябва да се отбележи, че използваната методология не е перфектна. Средната цена на билетите е точно това – средна. Няма начин да се разграничат цените при различни формати излъчване (IMAX, 3D и прочее) или да се вземат предвид ценовите разлики в различните региони.

Освен това, средните цени на билетите за кино варират всяка година. През 2017 г. средната цена е била 8.97 долара, през 2018 г. скача на 9.11 долара, след което през настоящата година възлиза на 9.01 долара.

С други думи, ако изчисленията бяха направени през миналата година, то получените резултати щяха да са много по-високи спрямо сегашните данни.

Шест холивудски звезди, които спечелиха милиони от NetflixНа актьорите вече не им се плаща както преди и дните, в които някой може да спечели 100 млн. долара за една роля, какъвто е случаят с Уил Смит за

Така или иначе, CNBC представя топ 10 на най-доходоносните филми в историята на Холивуд с коригирани резултати спрямо инфлацията.

10. Snow White and the Seven Dwarfs - 1937 г., (Снежанка и седемте джуджета)

Продадени билети: 109 млн.

Приходи: 982 млн. долара

9. The Exorcist – 1973 г., (Екзорсистът)

Продадени билети: 116.5 млн.

Приходи: 1.04 млрд. долара

8. Doctor Zhivago – 1965 г., (Доктор Живаго)

Продадени билети: 124.6 млн.

Приходи: 1.12 млрд. долара

7. Jaws – 1975 г., (Челюсти)

Продадени билети: 128 млн.

Приходи: 1.15 млрд. долара

6. The Ten Commandments – 1956 г., (Десетте Божи заповеди)

Продадени билети: 131 млн.

Приходи: 1.18 млрд. долара

5. Titanic – 1997 г., (Титаник)

Продадени билети: 143.5 млн.

Приходи: 1.29 млрд. долара

4. E.T. the Extra-Terrestrial  - 1982 г., (Извънземното)

Продадени билети: 147.9 млн.

Приходи: 1.33 млрд. долара

3. The Sound of Music – 1965 г., (Звукът на музиката)

Продадени билети: 157.2 млн.

Приходи: 1.41 млрд. долара

2. Star Wars – 1977 г., (Междузвездни войни)

Продадени билети: 178.1 млн.

Приходи: 1.6 млрд. долара

1. Gone with the Wind – 1939 г., (Отнесени от вихъра)

Продадени билети: 201 млн.

Приходи: 1.81 млрд. долара

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg