Най-влиятелните хора в живота на Стив Джобс

6783
Най-влиятелните хора в живота на Стив Джобс

От ранните дни на неговото детство до последните му дни в Apple, редица хора помагат на Стив Джобс да върви по пътя на успеха.

Вижте кои са най-влиятелните хора в живота на съоснователя и бивш главен изпълнителен директор на Apple и по какъв начин те са му повлияли:

Бащата на Стив Джобс, Пол, му помага да се превърне в перфекционист

Пол Джобс е приемният баща на Стив Джобс. Той е бил много добър механик и като цяло доста сръчен човек и научава Стив Джобс още в ранна възраст как да доизпипва проектите си.

Пол също така открива отрано интелекта на Стив Джобс и настоява учителите на сина му да предизвикват мисълта му в училище.

Стив Возняк

Когато Стив Джобс среща Возняк, те бързо осъзнават, че имат много общи неща. И двамата обичат електрониката и технологиите, както и да скрояват различни номерца.

Двамата бързо се сприятеляват и започват да продават известните "сини кутии", които позволявали на хората да провеждат безплатни телефонни разговори на дълги разстояния. (Твърди се, че двамата дори се обаждали на Ватикана, искайки да говорят с Папата.)

Когато Джобс спира да раздава опции за закупуване на акции след IPO-то на Apple, Возняк често раздавал на служителите от неговите.

Возняк напуска Apple през 1978 г.

Робърт Нойс наставлява Джобс, докато Apple прави първите си крачки

Ан Бауърс напуска работата си в Intel, след като се жени за съоснователя Робърт Нойс. Тя започва да работи за Apple през 1980 г. и става един от малкото служители, които се осмелявали да противоречат на Стив Джобс.

В крайна сметка Джобс се сближава с Бауърс и Нойс. Бауърс казва, че Нойс става нещо като "наставник" на Джобс в началото на Apple. Джобс често се отбивал без предупреждение в дома на двойката.

Лорийн Пауъл, съпруга на Стив Джобс в продължение на 20 години

Лорийн Пауъл се омъжва за Стив Джобс през 1991 г. Двамата се срещат, докато тя е студент в бизнес училището на Станфорд. Веднъж Джобс идва, за изнесе лекция, и я вижда на първия ред в залата. Толкова я харесва, че я извежда на вечеря още същата вечер, пропускайки участието си в служебна среща.

Бил Гейтс е бил възможно най-големият конкурент на Джобс

Не е нужно да се припомня историята, тъй като всички са наясно със съперничеството между Бил Гейтс и Стив Джобс.

Последната среща между двамата, според биографията на Стов Джобс, се е състояла в дома на Джобс няколко месеца преди смъртта му.

Двамата са провели трогателен разговор, в който са споделили, че все още имат респект един към друг. Гейтс дори поздравил Джобс за това, че е възродил Apple, след като компанията почти е била фалирала.

Бил Кембъл

Когато Стив Джобс се завръща в Apple през 1997 г. Кембъл е влиза в борда на директорите на компанията.

Когато Джобс се разболява, Кембъл прави така, че публичните изявления на Apple относно здравословното състояние на Джобс да не нарушават изискванията на щатската Комисия по ценни книжа и борси. Тъй като Кембъл е бил толкова близък с Джобс, той предлага да подаде оставка от борда на директорите на Apple, за да не му се налага да е в конфликт със себе си, защитавайки личния живот на Джобс.

Ед Улард връща Стив Джобс в Apple от Next

Улард е човекът, който уговаря Джобс да стане главен изпълнителен директор на Apple. Когато става CEO Джобс изхвърля всички от борда на директорите с изключение на Ед Улард. Той смятал Уолард за умен човек и му се възхищавал.

Джони Айв е най-близкият приятел на Джобс в Apple

"Повечето хора в живота на Стив са заменими. Не и Джони," казва съпругата на Джобс Лорийн.

Двамата са били най-добри приятели и стоят зад проектирането на продуктите на Apple, започвайки със синия iMac.

Ал Алкорн взема Стив Джобс на работа в Atari

Алкорн е главният инженер на Atari, който проектира Pong и наема Стив Джобс. Когато измисля концепцията за за играта Breakout, той я дава на Джобс да работи по нея и предлага голям бонус при завършването.

Джобс получава помощ от Возняк и те успяват преди крайния срок, но Джобс лъже Возняк за размера на бонуса и прибира по-голямата част от парите за себе си.

Робърт Фридланд помага за раждането на марката Apple

Робърт Фридланд среща Стив Джобс, докато посещава колежа Рийд, и те бързо се сприятеляват. Фридланд дава работа на Джобс в своята хипи комуна, която отглеждала ябълки, откъдето идва и името Apple Computers. След това Фридланд забогатява от минната индустрия.

Майк Маркула е първият инвеститор в Apple

Майк Маркула помага на Apple в самото начало. Запитан за решението си да инвестира, той отговаря "Пренебрегнах факта, че двамата (Джобс и Возняк) имаха нужда от подстригване и бях удивен от това, което видях на тази работна маса. Човек винаги може да се подстриже."

Джон Ласитър и Джобс променят завинаги анимационните филми

Джон Ласитер оглавява подразделението за анимация на Pixar, когато Джобс купува компанията. Въпреки че са различни по характер, двамата работят добре заедно.

Джобс се възхищавал на артистичността на Ласитър и на неговото въображение и прави няколко големи финансови залога, че аниматорът може да революционизира анимационните филми с компютри. В крайна сметка Ласитър става свързващото звено между Disney и Pixar, което води до успеха на Играта на играчките и други хитови филми на Pixar.

Боб Дилън е артистичният модел за подражание на Стив Джобс

Като тийнейджър Стив Джобс е вманиачен по Боб Дилън. Той прави дори и невъзможното, за да се сдобие с пиратски копия на концерти на рок легендата. Джобс и Возняк остават вечер до късно, опитвайки се да интерпретират текстовете на Дилън.

През цялата си кариера Джобс често цитира текстове от песни на Дилън в свои речи и презентации. Неговият iPod също е бил пълен с песни на Дилън.

Боб Дилън дори повлиява върху неговия личен живот. Неговата приятелка от колежа Елизабет Холмс смята, че Джобс излизал с Джоан Баез, защото някога тя била излизала с Боб Дилън.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Latisha
# 0
03:12 | 18 December 2011
Times are chnaigng for the better if I can get this online!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...