Никога няма да познаете коя е думата на годината

5140
Никога няма да познаете коя е думата на годината

© Pixabay

Никога няма да познаете коя дума избра речникът Merriam Webster за дума на годината.

Не, не е коронавирус, но сте близо.

Думата на 2020 г. е пандемия.


Нейната употреба скочи рязко през март тази година, когато кризата с COVID-19 беше определена като пандемия.

От речника обаче посочват, че на сайта им merriam-webster.com тя добива популярност още в началото на януари.

На 11 март Световната здравна организация обяви разпространението на новия коронавирус за глобална пандемия, което отново води до ръст в търсенията за думата на сайта, а интересът към нея остава висок през през цялата година.

От речника посочват още, че на сайта търсенията на думата на 11 март били 115 806% повече, в сравнение с миналата година.

От Merriam Webster поставят и друг рекорд - COVID-19, която се появява през февруари, се появява на сайта им след 34 дни - най-краткият период от време, в който една дума влиза в речника след появата си.

Страната, в която вратите не се заключват и няма частни клиникиЕ, езикът е труден, но пък всичко друго е потънало в мир и спокойствие

Коронавирус е в речника от десетилетия, а описанието на пандемия е актуализирано.

Другите претенденти за дума на 2020 г. са коронавирус, карантина и други.

Речникът избира дума на годината повече от 15 години. Миналата година тя беше те, през 2018 г. - справедливост, през 2017 г - феминизъм, през 2013 г. - наука, през 2012 г. - социализъм.

Сайтът му се посещава от около 40 милиона потребители месечно, като може да се похвали и с около 100 милиона преглеждания на страници.

Друг речник - Оксфордският речник на английския език, за първи път не избра дума на годината. От изданието посочват, че 2020 е "година, която не може да се опише с една дума".

От там все пак посочват, че една от най-употребяваните думи на глобално ниво от март насам е коронавирус. Терминът съществува от 60-те години на миналия век, но се използва предимно в специализираната литература.

Употребата на пандемия пък отчита повишение от 57000% през 2020 г., в сравнение с 2019 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg