Първият SMS в света е изпратен точно преди 25 години

2538
Първият SMS в света е изпратен точно преди 25 години

© Pixabay.com

Краткото текстово съобщение (SMS) става на 25 години. Първият SMS в света е изпратен на 3 декември 1992 г. от Нийл Папуърт, по онова време 22-годишен софтуерен инженер, и гласял: „Весела Коледа“, съобщават световните медии.

Нийл изпратил текстовото съобщение до  колегата си Ричард Джарвис във Великобритания, докато работел като разработчик и тестови инженер за създаване на Short Message Service (SMS) за Vodafone. Мати Макконен, инженер от Финландия, който почина през 2015 г., също помага за разработването на технологията зад SMS-ите.

През 1993 г. Nokia въвежда SMS-те с отличителния „бийп“ сигнал за входящо съобщение. Първоначално е въведен лимит от 160 знака за текстовите съобщения, но потребителите бързо се приспособяват и измислят съкращения като LOL (laughing out loud) и емотикони – символи от бутони на клавиатурата за изразяване на емоции. По-късно те вдъхновяват създаването на първите емоджита. Днес съобщенията, които са по-дълги от 160 знака, автоматично се раздробяват в няколко SMS-а.

През 1999 г., седем  години след като Нийл Папуърт изпраща първото кратко текстово съобщение, текстовете вече могат да се обменят в множество мрежи, което увеличава още повече популярността им.

Във връзка с 25-та годишнина на SMS-а, текстови съобщения „Весела Коледа“ се изпращат от милиони хора в цял свят, които използват текстове, видеа и емоджита.

Пауърт споделя, че нямал никаква представа колко популярни ще станат текстовите съобщения. Той едва наскоро казал на децата си, че е изпратил първия SMS в света. „През 1992 г. нямах никаква представа колко популярни ще станат кратките текстови съобщения и че те ще доведат до появата на емоджита и приложения за изпращане на съобщения, използвани от милиони хора. Връщайки се назад, виждам все по-ясно, че коледното съобщение, което изпратих, е повратен момент в историята на мобилните телефони“, казва Папуърт.

Предлагаме ви още пет интересни факта за SMS-ите:

1.Twitter е вдъхновен от SMS-ите и лимитът от 140 знака е въведен, така че сайтът за микроблогинг да бъде прост и достъпен за всички потребители, точно като текстовите съобщения.

2. Германският инженер Фредхелм Хилебранд пишел произволни изречения на пишещата си машина през 1985 г., за да определи необходимата дължина за текстовите съобщения, и установил, че за повечето изречения и въпроси 160 знака са „съвършено достатъчни“. Този лимит остава в сила за един SMS.

3. Оригиналният сигнал на телефоните Nokia за входящо текстово съобщение, който се чуваше навсякъде през 90-те години на миналия век, в действителност е морзов код за SMS.

4. През 2015 г. хората в света са изпратили 3.8 трилиона SMS-а или близо 23 милиарда съобщения на ден.

Как Microsoft направи Бил Гейтс най-богатия човек в света?Бил Гейтс използва за първи името Microsoft на 29 ноември 1979 г.

5. Честото изпращане на съобщения доведе до откриването на ново медицинско състояние, наречено texting tenosynovitis. То води до възпаление на сухожилието на палеца и се нарича също BlackBerry палец.

SMS-ите обаче може би са обречени, тъй като все повече хора използват приложения като Facebook Messenger и WhatsApp, за да изпращат съобщения. Британски анализатори очакват тази година във Великобритания да бъдат изпратени общо 7.89 трилиона текстови съобщения спрямо 32 трилиона съобщения  чрез приложения.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg