Писония - дървото-убиец на птици и насекоми

2777
Писония - дървото-убиец на птици и насекоми

© Pixabay/Instagram

По-голямата част от растенията зависят от птиците и насекомите за разпространение на семената им.

Те привличат "опрашители", като отделят ароматни съединения във въздуха или произвеждат сладък нектар.

Различните разновидности на растението писония не се различават. Те примамват малки птици да строят гнезда в клоните им, а когато това се случи, лепкавите семена на дървото се закачат за перата им и се разпространяват.


Но някъде по време на еволюцията нещо ужасно се обърква. Вместо да използва птиците като опрашители, писония накрая ги убива, като ги натоварва с толкова много семена, че те не могат да отлетят. Падат на земята и гладуват до смърт или ги изяждат хищници.

Дърветата от вида, наричани също „ловци на птици“, се срещат в тропическите местообитания, главно на островите в Карибите и Индо-Тихия океан.

Те дават дълги семена, покрити с дебела лигавица и малки кукички, които се придържат към почти всичко. Семената растат на големи заплетени гроздове и всеки от тях съдържа от дузина до над двеста семена.

Писонията цъфти два пъти годишно, като времето съвпада с пиковия трафик на морските птици към островите. Те използват дървото за гнездене, но когато малките се излюпят, резултатът често е трагичен.

Младите птици се заплитат и заклещват в лепкавите гроздове. Дори шепа семена могат да им натежат, което ги прави неспособни да летят.

Те падат и в крайна сметка умират от глад или стават храна за хищници. В други случаи птиците умират на дърветата, а техните мумифицирани трупове, висящи на клоните, служат като „зловещи украшения“.

Ужасното поведение на дървото има опустошителен ефект върху популацията на птиците. Според учените обаче то носи полза на самото растения - смята се, че получава повече хранителни вещества от разлагащите се трупове, които падат в подножието му.

Последващи проучвания обаче показват, че дървото има много по-голяма полза от изпражненията на птиците и падналите яйца, тоест те струват много повече живи, отколкото мъртви.

Обичащ чипс папагал надебеля толкова, че не можеше да летиСлед като беше поставен на диета, Бъд отслабна и отново лети

Природозащитниците на местните острови работят върху замяната на дърветата писония с други местни видове, за да помогнат на популацията на морските птици да се възстанови. Те също така активно търсят заплетени птици и внимателно ги почистват, преди да ги върнат обратно на дървото.

Изненадващо обаче, изглежда, че много морски птици обичат този вид дървета. Рядко може да се види писония, в което да няма гнездящи пернати.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg