Природни феномени: пещерата, която образува лед само през лятото

7582
Природни феномени: пещерата, която образува лед само през лятото

На около 6 км източно от шведския град Коудерспорт се намира една от най-озадачаващите геоложки аномалии в световен мащаб. Това е малка пещера или яма с широчина два метра.

В долната част на дълбоката 12 метра пропаст се намира слой лед. Големи ледени висулки с размери до 7 м дължина и често до метър дебели висят от двете страни и точно под входа на пещерата.

Това е Coudersport Ice Mine – един от многото източници на лед в природата. За разлика обаче от обикновените ледени пещери, които образуват лед само през зимата, този в Coudersport се формира през най-топлия сезон на годината.

Ледът започва да се образува през пролетта и повиша обема си, докато времето навън става по-горещо и по-горещо. Когато зимата дойде и има сняг и лед навсякъде и когато изглежда естествено същото да е и в пещерата, ледът в нея се стопява.

Странен оптичен феномен озадачава учените стотици годиниНаречен е ефектът "нова земя"

 

Каква е причината за това странно поведение е до голяма степен загадка, но днешната преобладаваща теория гласи, че през зимата студеният въздух се плъзга в сърцето на планината през пукнатини в скалното образувание. В резултат на необичайното свързване на пукнатините, той се концентрира в камери като Coudersport Ice Mine.

Когато този студен въздух влезе в контакт с подземните води, се образува лед. Това се случва само през пролетта и лятото заради наличието на подпочвени води само през тези сезони.

Когато дойде зимата, студеният въздух отново избутва топлия от дебрите на планината. Когато той излиза през Coudersport Ice Mine, стопява леда.

Пещерата е открита през 1894 г. от търсач на сребърни залежи на име Джон Дод, който е объркан от мистериозния феномен.

Днес това място не е особено популярно, но е своеобразна атракция в района. В пещерата не може да се влезе, но над нея има дървена платформа с метален парапет, от който можете да се наведете и да усетите хладния бриз, който идва от недрата й.

Снимки: amusingplanet.com

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg