Safaricom превръща Африка в хит на световния IPO пазар

709
Safaricom превръща Африка в хит на световния IPO пазар

Компании като Safaricom Ltd., Celtel Zambia Plc и Dangote Flour Mills Plc помагат на Африка да се превърне в най-желания източник за първични публични предлагания на акции, информира Bloomberg.

И докато най-бедният континент е разкъсван от корупция и граждански протести, а компаниите по целия свят отменят рекорден брой IPO-та, първичните предлагания на акции процъфтяват от Кения до Замбия. Гана, страна с население от 22.5 милиона, наблъскани между Того и Бряг на слоновата кост, има най-добре представящия се борсов индекс в света от началото на годината с печалба от 46%.

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че икономиките на 44-те страни, разположени на юг от пустинята, които следи, ще нараснат с 6.7% през следващата година, надхвърляйки средния растеж на всички развиващи се пазари за първи път от седем години.

Safaricom, чийто книжа започват да се търгуват днес, набра около 820 млн. долара от продажбата на 10 млрд. акции в най-голямото IPO, провеждано в страните, разположени на юг от Сахара. Предлагането на базираната в Найроби компания беше презаписано четири пъти.

Компанията, която е най-големият мобилен оператор в Кения, ще увеличи пазарната капитализация на фондовата борса в Найроби със 7%. За сравнение, Exxon Mobil Corp., най-голямата компания в света по пазарна стойност, съставлява 2.8% от пазарната капитализация на щатския фондов пазар, която възлиза на 16.2 трлн. долара.

Африканските държави, с изключение на ЮАР, могат да продадат новопредложени акции най-малко за 3 млрд. долара тази година, което ще надхвърли с 24% миналогодишния рекорд. Това също така е единственият регион, където броят на продадените новопредложени акции тази година вече е надхвърлил общият брой на акции, продадени през цялата миналата година.

Първичното публично предлагане, в което Celtel Zambia, най-големият мобилен оператор в Замбия, набра 200 млн. долара, също бе презаписано. Базираната в Лусака компания започва да се търгува на местната фондова борса на 11 юни.

Индексът S&P Africa Frontier се е покачил с 27% в последната година, в сравнение със спад от 3.6% за индекса MSCI AC World Index, който проследява 48 държави. Нарастването от 46% на основния борсов индекс в Гана от началото на годината е най-голямото сред 89 индекса, проследявани от Bloomberg.

Най-малко 22 компании от страните, разположени на юг от Сахара, планират първични публични предлагания на акции тази година. Компаниите оперират в различни сектори на икономиката - от банкиране през застраховане до хранителна индустрия и медии.

Петдесет от 52-те африкански държави са имали сериозни проблеми с корупцията през 2007 г., според индекса за корупция на Transparency International.

Кенийският индекс NSE 20 загуби 16% за месец, след като в страната при етнически сблъсъци след президентските избори, проведени през декември, загинаха 1 500 човека. Правителството прогнозира, че насилието може да намали икономическия растеж до 4% тази година, в сравнение със 7.1 през 2007 г.

Повече от 40% от 780-те милиона население на страните на юг от Сахара живее с по-малко от 1 долар на ден. Бедността се очаква да спадне до 31% до 2015 г.

Компаниите в Нигерия, най-големият пазар в региона, с изключение на ЮАР, се оценяват на 40 пъти повече от печалбите им в началото на годината.

Африканските пазари са изключително неразработени и имат огромен потенциал за растеж, според Николас Клавел от базираната в Лондон Scipion Capital, която има 100 млн. долара инвестиции в развиващи се пазари и дори е закупила акции от IPO-то на Safaricom. Инвеститорите осъзнават, че трябва да навлязат на тези пазари преди да изпуснат най-бързият етап на развитие, според Клавел.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg