Ще открием ли втора Земя - вече е въпрос само на време

5062
Ще открием ли втора Земя - вече е въпрос само на време

© Pixabay.com

Животът може да се е развил на поне три планети в рамките на новооткрита слънчева система, която е на 39 светлинни години от Земята, съобщи НАСА, цитирана от Daily Telegraph.

Астрономите на американската космическа агенция са открили най-малко седем планети с приблизителните размери на Земята, които обикалят около малка звезда в системата. До този момент учените бяха открили съвсем малък брой от т. нар. „екзопланети“, за които се смята, че имат необходимите качества за живот на тях.

Новата слънчева система обаче разполага с безпрецедентен брой вероятно скалисти планети с размерите на Земята и се смята за „ускорен скок напред“ в търсенето на извънземен живот. Три от новите планети са особено обещаващи, защото на тях може да има океани.

„Това ни дава основания да смятаме, че откриването на втора Земя е само въпрос на време“, каза Томас Зурбучен от НАСА на пресконференция във Вашингтон.


Планетите били открити с помощта на космическия телескоп „Спитцер“ и редица базирани на земята обсерватории. „Всички планети са близо една до друга и много близо до звездата, което много напомня на луните около Юпитер.

Но звездата е толкова малка и студена, че температурата на седемте планети е умерена, а това означава, че могат да имат известно количество течна вода и може би живот на повърхността“, каза ръководителят на изследването Мишел Гийон от университета в Лиеж.

Учените установили, че всички планети в системата са със сходни размери на Земята и Венера или малко по-малки. Измерванията на гъстотата показват, че поне шестте най-вътрешни планети са скалисти.

Тъй като звездата е твърде мъждива, планетите са умерено топли, въпреки че орбитите им са много по-малки, отколкото на Меркурий - най-близката до Слънцето планета.

Най-близката до Земята планета, годна за живот Научният свят определя откритието като голяма крачка напред в търсенето на годни за живот места във Вселената

Ключовите наблюдения са били извършени от роботизирания телескоп Trappist в Ла Сила, Чили, който дал името си на системата. Трите планети, класифицирани като Trappist – 1e, f и g, обикалят в обитаема зона, където температурите са подходящи за океани с течна вода.

Звездата в центъра на слънчевата система има температура от 2550К и е поне на 500 млн. години. За сравнение, Слънцето е на около 4.6 млрд. години и има температура от 5778К. Шестте вътрешни планети се намират в умерена зона, където температурата на повърхността варира от нула до 100 градуса по Целзий.

Космическият телескоп Hubble на НАСА вече е започнал да търси атмосфера около планетите. Бъдещите телескопи, като европейския свръхголям телескоп и космическият телескоп Джеймс Уеб, може да са достатъчно мощни, за да открият признаци на живот като кислород в атмосферата на екзопланетите.

Новите планети са много близки една до друга и според д-р Гийон човек, застанал на повърхността на една от тях, ще вижда съседите й, както ние виждаме Луната от Земята.

Първата потвърдена екзопланета е открита през 1992 г. и оттогава е установено съществуването на още 3577. Смята се, че по-малко от десет от тях са годни за живот и според НАСА само три известни до този момент екзопланети са толкова идеални като новата слънчева система.

Около една пета от подобните на Слънцето звезди имат планета с размерите на земята в обитаемите си зони. Астрономите смятат, че може би съществуват 40 милиарда потенциално обитаеми светове в нашата галактика - Млечния път. Проф. Зурбучен смята, че в момента се намираме в „златотърсаческа фаза“ в процеса на издирване на тези екзопланети.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg