Скуката – полезна и дори препоръчителна

1969
Скуката – полезна и дори препоръчителна

© pixabay.com

Човешкият мозък е подобен на земята – ако му позволите да си отпочине, той ще стане по-креативен и плодовит. Това казва Тереза Белтон, професор от Англия.

Знаете ли рецептата за скука? Трябва само да се окажете в поредица от монотонна работа и да нямате възможност да излезете от нея. Този тип скука е неприятен и вреден.

Ако вярваме на неотдавнашни публикации в информационните сайтове, много хора изпитват често скука, която обаче не е свързана с работата. Това ни казва нещо за съвременния начин на живот.

Една от определящите черти на съвременната култура са мобилните технологии, които са проникнали навсякъде. Кой няма смартфон?
Огледайте се – в автобуса, в трамвая, в парка – всеки държи някакво устройство. Повечето хора са с наклонени надолу глави, а пръстите им скролират по екраните на телефоните. Дори у дома правят същото.

Възможността да се пренесете в друго време или на друго място, реално или виртуално, предлага неограничен достъп до информация и развлечения.

Постоянното поддържане на конумикация предлага позитивен потенциал. Все повече хора се чувстват свързани, но това понякога поражда необходимост от „цифрова детоксикация“.

В наши дни много хора се опитват чрез смартфоните си да убият време, да избягат от скуката. Това обаче може да доведе до неудовлетвореност, която също се усеща като скука. Защо става така? Намираме обяснение в концепцията за „потока“ на американския психолог Михай Чиксенмихай.

Потокът е удовлетворяващо усещане за пълно потапяне, което ние изпитваме, когато напълно сме се фокусирали за неограничено време в някаква дейност. Ние можем да я контролираме и тя ни позволява да развиваме своите възможнсоти.

Примери? Писане, катерене, решаване на уравнение, сглобяване на мебели. Ако обаче нашите възможности са по-големи от необходимите за определено действие, например за използването на интернет, настъпва скука.

В съвременния неспокоен свят постоянно сме заобиколени от външни стимули, които улавят вниманието ни. Не всеки успява да се ограничи от тях. Моменти, когато нямаме с какво да се заемем, са най-добрите – тогава можем да обърнем вниманието към себе си.

Можем да обмислим преживяния опит, да му се насладим отново и да го видим в нова светлина. Да го разберем по друг начин. В такива моменти преосмисляме своите планове. Това време също така позволява да почувствате истински своето присъствие тук и сега.

Можем да се огледаме и да обърнем внимание на нови детайли, да развием познанията си за околния свят и своята принадлежност в него. Това е важно за благосъстоянието.

Продължителният период насаме със себе си може да доведе до откриване на нови интереси, ако, разбира се, отново не се разсеем с някакви житейски дреболии.

10 начина за усъвършенстване на комуникативните ви умения Умеете ли да общувате с другите?

 

Потопете се в паузата

Ако скуката означава отсъствие на стимули, то тя е доста полезна. Хората, които умеят да се наслаждват на тези моменти, никога не изпитват същинска скука. Те винаги са способни да открият нещо, което им е интересно за обмисляне, правене или пък просто са доволни от наличието на свободно време.

В света на бизнеса това може да бъде постигнато чрез пари. Но времето има своя собствена ценност. Трябва да се научим да го ценим и да му се наслаждаваме като най-важен ресурс.

В полза на скуката неведнъж са се изказвали специалисти в творческите професии. Например писателят Нил Геймън е убеден, че само когато наистина му е скучно, започват да прииждат свежи идеи. А доколкото постоянното общуване изключва възможността за скука, то той се е обрекъл на цифрова диета.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...