Пристрастяването към сладоледа може да е толкова силно, че да наподобява пристрастяването към наркотиците, установиха американски учени, съобщава БГНЕС.

Изследването показва, че сладкото изкушение може да бъде истински пристрастяващо, тъй като мозъкът на любителите на сладоледа иска все повече и повече сладолед по същия начин, по който мозъкът на наркоманите иска още кокаин.

Резултатите от изследването потвърждават предишно проучване, според което хората могат да се пристрастят към мазна храна.

Американските учени установили, че хората, които редовно консумирали сладолед, се нуждаели от нови количества, за да повторят върховното усещане, което изпитали най-напред.

Ефектът е същият като при кокаина и другите първокласни наркотици, допълват учените. Д-р Кайл Бъргър от Научния институт в Орегон обяснява, че преяждането с храна с високо съдържание на мазнини и захар променя начина, по който мозъкът реагира към нея и води до понижаване на менталната "награда".

"Това омаловажаване се наблюдава при честата употреба на наркотици, при която колкото повече един човек употребява дрога, толкова по-малка награда получават за употребата й. Тази толерантност води до нарастване на употребата или консумацията, защото човекът опитва да достигне предишното ниво на удовлетвореност", обяснява експертът.

Над 150 тийнейджъри на възраст между 14 и 16 години участвали в изследването, за целите, на което трябвало да консумират шоколадов шейк.

След това те трябвало да отговорят на въпроси за хранителните си навици и последвалото желание за нова консумация на сладкото изкушение. Освен това мозъците на тийнейджърите били сканирани, докато гледали снимки на шоколадов шейк, преди да получат разрешение да го изпият.

Всички младежи искали сладоледа, но тези, които хапнали най-много, му се наслаждавали все по-малко и по-малко. Те трябвало да ядат повече сладолед, за да постигнат същото ниво на наслада.