Стотици смъртни случаи в търсене на идеалното селфи

6301
Стотици смъртни случаи в търсене на идеалното селфи

© Pixabay

Над 250 души са загинали вследствие на търсенето на идеалното селфи, според резултатите от ново проучване.

Публикуваното в Журнала за семейна медицина проучване разглежда как немалко от вманиачените по социалните медии потребители умират заради Instagram.

Ръководител на проучването е доктор Агам Бансал от индийския Институт по медицински науки, а то е проследило новинарски статии от октомври 2011 г. до ноември 2017 г. и открива, че в тях се споменава за 259 смъртни случая в резултат на неспирната жажда за лайкове в Instagram.

Някои от смъртни случаи придобиха относително голяма популярност. В Канада, макар и да не се знае със сигурност, трима инфлуенсъри в социалните медии загинаха по-рано през годината, след като паднаха в река, която ги отнесе до водопад.

През май тази година мъж в Индия бе убит от мечка, докато се опитваше да си направи селфи. Има и няколко истории на хора, които са паднали, точно след като са си направили селфи, оставяйки след себе си единствено призрачната снимка, секунди преди да намерят смъртта си.

Според проучването, това не е никак малък проблем и със сигурност има повече хора от 259, които са загинали, докато са си правили селфи, пише Vice.


“Това е просто върхът на айсберга,” се казва в проучването. “Има много такива случаи, които не са стигнали до медиите.”

По отношение на тези 259, авторите на проучването са направили разбивка по географски принцип и са открили, че “най-висок брой инциденти и смъртни случаи вследствие на селфита” има в “Индия, следвана от Русия, САЩ и Пакистан.” Средната възраст на загиналите е доста ниска - 22.94 години.

Според данните в проучването, вероятността човек да се спомине заради селфи намалява значително, когато достигне 30 години. Малко повече от 75% от загиналите вследствие на опит за селфи са били мъже.

Това са най-опасните селфита, които отнемат животиХора рискуват живота си за перфектната снимка


Индия е лидер в тази негативна класация с близо 50% от смъртните случаи. Една от причините за това, според проучването, е, че населението в Индия е относително младо и затова в страната има повече хора във възрастовата група, уязвима на подобни инциденти. Според авторите на проучването обаче, може да има и друг фактор.

“Нашето проучване показва, че съотношението на смъртни случаи към инциденти е почти двойно в Индия. Това може би се дължи на факта, че тенденцията за групови селфита е по-разпространена в Индия, в сравнение с други страни.”

Трите основни причини за смъртта са удавяне, удар от превозно средство или падане. По отношение на смуртните случаи с превозни средства, най-голям процент са тези, при които хората са се опитвали да си направят идеалното селфи на фона на приближаващия влак. Никак не е изненадващо, че САЩ е лидер при смъртните случаи при селфита, свързани с огнестрелни оръжия.

И така, как може да бъде разрешен този проблем? Авторите на проучването предлагат обособяването на „зони, забранени за селфита” в опасни райони.

“Самите селфита не са опасни, но човешкото поведение, което ги съпровожда, е опасно. Хората трябва да са запознати с определени типове рисково поведение и рискови места, където не би трябвало да се правят селфита,” се казва в проучването.

В много туристически райони, „особено около водоеми, планински върхове и високи сгради, трябва да има зони, забранени за селфита, за да се намали броят на смъртните случаи, свързани с този тип снимки.”

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg