Тайфун, ураган и цунами – по какво се различават?

2792
Тайфун, ураган и цунами – по какво се различават?

© pixabay.com

Тези природни явления имат нещо общо: те периодично нанасят на човечеството немалко беди. Но имат и разлики, отбелязва Елена Севрюкова, специалист в областта.  

Ураганът представлява вятър, чиято скорост превишава 120 км/ч (33 м/с). Ако тя достигне 180 км/ч (50 м/с), ураганът се смята за много силен. В определен момент облаците могат да се разсеят, но това е само затишие пред буря. Така се и нарича - „окото на бурята“.

В метеорологията и ураган, и тайфун се наричат циклони. Но между двете явления има разлика и тя се крие в мощността. Може да се каже, че тайфунът е постепенно развиващ се ураган.

Пикът на тайфуните е през периода май-ноември. Едно от условията е висока температура на водата на океана: +30 °C. Тогава топлият въздух от водата се докосва с горните охладени въздушни маси, създавайки мъгли.

Падналите валежи предават топлината в атмосферата. Сблъсквайки се помежду си, въздушните маси с различна температура образуват област от ниско налягане, която се превръща в рождено място на тайфуна или урагана.

По този начин границата между тези две природни явления е доста тънка. С цунамито ги обединява само високата скорост.  

Част от територията на САЩ беше драматично изтрита от картатаИйст айлънд - отдалечена пясъчна ивица, разположена върху коралов риф, беше потопен от урагана Уалака


Цунамито се провокира от дълги и високи вълни. Възникват в резултат на земетресения – както подводни, така и крайбрежни, когато литосферните плочи на океанското дъно рязко се разместят.

За разлика от обичайните вълни, цунамитата взимат вода от дъното до повърхността на океана. Приближавайки се до крайбрежието, дългата вълна догонва предишната, която в това време се разлива и достига 10 и дори 50 метра височина.


Подобна вълна може да се движи със скорост  650–800 км/ч.

Скоростта зависи от дълбочината на океана на това място. Обикновено вълните са няколко, но не идват заедно. Интервалът им е 2-3 часа. Разрушенията са катастрофално големи.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg