Трикове, с които ще пътувате безопасно

2585
Трикове, с които ще пътувате безопасно

Постоянно четем кои са най-безопасните и най-опасните дестинации за пътуване. Но истината е, че винаги има шанс да бъдем ограбени или нападнати, в която и да е страна по света да сме.

Преди да тръгнете на екскурзия до друг град или държава, по-добре е да помислите за безопасността си предварително.

От Bright Side разкриват няколко трика, които ще ви помогнат да се почувствате комфортно и сигурно в непознати градове.

1. Научете как да контролирате алергии или здравословни проблеми


Ако имате някакви животозастрашаващи алергии, научете как да пишете и произнасяте името на хранителни продукти или лекарства, към които сте алергични, на местния език. Напишете тези имена в телефона си или използвайте медицинска гривна за предупреждение.

2. Изтеглете офлайн версии на карти и приложения за превод

Google Maps, Google Translate и подобни приложения по правило се нуждаят от интернет връзка, за да функционират. Тези и някои други приложения обаче имат и офлайн версии.

Преди да отидете на екскурзия, изтеглете офлайн карта на града, за да сте сигурни, че няма да се загубите, дори и да нямате достъп до интернет.

3. Научете графика на местния градски транспорт

Общественият транспорт е вариант, ако искате да пътувате евтино и безопасно. Важно е обаче да научите предварително разписанието му. Има места с по-малко или никакви автобуси или метро през нощта. Ако не знаете графика, може да изпуснете последния транспорт и да се наложи да вървите пеша или да хванете такси.

4. Излъжете джебчиите

Ако сте в страна с високи нива на престъпност, фалшив портфейл ще ви помогне да запазите всичките си пари и кредитни карти при грабеж. Купете евтин портфейл и го напълнете с фалшива хартия или пластмасови карти, които изглеждат истински. Ако ви хванат и искат портфейла ви, им го дайте.

5. Оставете скъпите вещи у дома

Нова скъпа камера или бижута може да привлекат нежелано внимание. Ако не се налага да сте облечени в луксозни тоалети по време на пътуването, по-добре е да оставите бижутата и аксесоарите у дома.

6. Изпратете на имейл сканирани важните си документи

Преди да пътувате, сканирайте и изпращайте по имейл копия на важни документи, като паспорт, шофьорска книжка, застраховка, виза, билети и др. Ако загубите оригиналите, винаги можете да получите достъп до копията в електронната си поща.

Също така е добра идея да носите хартиено копие на паспорта си, вместо самия паспорт, когато сте навън в непознат град.

7. Винаги вземайте разписките си от банкомата

Малко от нас се замислят, но този лист хартия, оставен в банкомата, може да помогне на някой да открадне самоличността ви. В зависимост от региона и банката, банкоматите могат да показват вашето местоположение, скорошни транзакции, баланс, последните цифри на номера на картата и сметка.

Не забравяйте за общите правила за безопасност при използване на банкомати.

8. Потърсете сигурни интернет връзки

По време на пътуване най-често се натъкваме на обществен интернет в хотели, кафенета и летища, което невинаги е безопасно. Ако няма начин да избегнете използването на несигурни обществени интернет връзки, бъдете внимателни относно това, което въвеждате.

Избягвайте да въвеждате имейл пароли и избягвайте влизането в банковата си сметка, работния имейл и други чувствителна информация.

9. Изберете стая на 2-и, 3-и или 4-и етаж

Специалистите по сигурността са сигурни, че е по-добре да изберете стая между 2 и 4 етаж. Приземният етаж е твърде лесен за грабеж, докато етажите от 2-и до 4-и са твърде високи за крадците, но достатъчно ниски, за да можете да реагирате в случай на спешна ситуация.

10. Проверете ключалките на всички прозорци

Проверявайте ключалките на прозорците и балконската врата, когато пристигате и всеки път, когато се прибирате, тъй като камериерката може да ги отвори и да забрави да ги заключи отново. Ако стаята ви има съседна стая, уверете се, че вратата между двете е сигурно заключена.

11. Поставете знака „Не безпокойте“ на вратата, когато излезете от стаята

Когато излезете от стаята, включете радиото или телевизора и поставете знак „Не безпокойте“ на дръжката на вратата. Правейки това, ще създадете на потенциалните крадци впечатление, че сте вътре в стаята.

12. Избягвайте използването на сейфа във вашата стая

Хотелските сейфове са лесни за разбиване и те са първото нещо, което е уязвимо, ако в стаята влязат крадци. Обърнете се към рецепцията, за да потърсите и други опции за съхранение на ценностите ви.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg