Възрастта, след която приятелите ни започват да намаляват

8243
Възрастта, след която приятелите ни започват да намаляват

Учените успяха да разберат на каква възраст мъжете и жените започват да губят своите приятели. Оказва се, че това се случва по-рано от очакваното.

Броят на приятелите трудно се поддава на оценка, особено днес, когато социалните мрежи позволяват да наречем мнозина с думата "приятел". Въпреки това авторите на изследването са действали по стария начин. Те са изчислили колко често един човек звъни на друг по телефона, пише The Independent.

Този метод може да е старомоден на пръв поглед, но учените твърдят, че резултатите от него така могат да бъдат сравнени със стари изследвания, в рамките на които е вземано предвид непосредственото взаимодействие между хората - т.е. общуването на живо.

Новото изследване показва, че броят на приятелите на един човек нараства средно до 25-ата му година. След това започва стремително да пада. Намалението продължава до самия край на живота му.

Средно 25-годишният човек общува с 19 души месечно, докато средностатистическата жена на същата възраст - с 17.5. Към 39-ата година на мъжа приятелите му наброяват 12 души, а при жените броят достига до 15.

Към 80-ата година дядовците остават средно с по 6 приятели, а бабите - с по 8.

Трябва да отбележим, че на тази възраст намаляването на броя на активните контакти престава.

Учените обясняват това с факта, че през този период от живота на човека хората общуват основно със своите деца и внуци. Общуването с тях продължава до деня на смъртта им.

Трябва да допълним, че към понятието "приятели" в това изследване влизат и членовете на семейството.

Колкото до нарастването на броя на приятелите в тийнейджърска възраст и последващото им намаляване, учените казват, че през ранните си години хората са склонни да експериментират в социалната среда. Те изучават спектъра от възможности и установяват различни контакти с хора. Това е така, тъй като са по-оптимистично настроени.

Учените сравняват младите хора с внимателни купувачи, които са склонни да пробват приятелството на различни хора, преди да направят окончателен избор.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg