Защо балансът ни се влошава след 40-годишна възраст?

5825
Защо балансът ни се влошава след 40-годишна възраст?

Функцията на вашето тяло, която попомага за запазване на баланса, може да намалее рязко след 40-годишна възраст, показва ново проучване.

В изследването участват 105 човека на възраст между 18 и 80 години. Те се подлагат на тест за вестибуларната си система, която помага за баланса и ориентацията. Част от нейните елементи се намират в предверието на вътрешното ухо.

Благодарение на вестибуларната система, човек може да осъществява нормална двигателна активност, да получава информация за това какво положение заемат главата и частите на тялото му в пространството, в какво положение се намира главата спрямо тялото. 


В тестовете участниците сядат на стол на върха на една платформа, която може да генерира малки движения в различни посоки. Те са помолени да сигнализират, когато улавят движение в определена посока. Изследователите измерват "вестибуларния праг" на участниците, който е най-малкото движение, което те биха могли да възприемат.

Колкото по-нисък е вестибуларният праг на човек, толкова по-добре функционира вестибуларният апарат.

Според изследването вестибуларният праг се увеличва при участниците над 40-годишна възраст, и по-точно с до 83% на десетилетие.

Участниците участват и в тест за баланс, в който те застават на мемори пяна за 30 секунди със затворени очи. Резултатите показват, че тези, които имат по-висок вестибуларен праг, трябва да си отворят очите или да пристъпят, за да балансират спрямо тези с по-ниски вестибуларни прагове.

Според изследователите тестът за баланс е важен, защото ако има проблем, рискът от падане се увеличава. Данни за броя на смъртните случаи, причинени от падане всяка година в САЩ, показват, че именно нарушената функция на вестибуларния апарат води до 57 000 смъртни случая всяка година.

Учените коментират, че тези резултати са много тревожни. Като се има предвид бързото застаряване на населението по света, проблемът ще става все по-значим. Необходими са усилия за подобряване на диагностиката и лечението на вестибуларните проблеми, което да доведе и до предотвратяване на паданията, се казва още в проучването. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg