Защо е препоръчително бизнесмените да изкачват планини

3680
Защо е препоръчително бизнесмените да изкачват планини

© pixabay.com

Преди време основателят на Support Partners и преподавател в бизнес училището „Сколково“ Константин Борисов даде интервю за опита му при покоряването на Килиманджаро и за тенденцията бизнесмени да се отправят към изкачването на планини.

През януари миналата година Борисов  е бил част от група от 15 руски топ мениджъри, които се  отправили към покоряването на най-високата планина на Африканския континент – Килиманджаро (5895 м).

Оказва се, че напоследък е тенденция успели руски предприемачи  да напускат комфорта на своите офиси с климатици и се впускат в покоряване на върхове – Елбрус, Килиманджаро, екзотичния Аконкагуа и др.

Какво предствавлява тази тенденция?

Излизането от зоната на комфорт, преодоляването на трудности и търсенето на нови граници е начин да се избяга от „спрялото“ съзнание на мениджъра. Защо си струва и вие да се впуснете в нещо подобно?

Волеви праг

Смяната на високи и умерени натоварвания прави планинските изкачвания достъпен начин за почивка почти за всички здрави хора без особена физическа подготовка. Този туризъм, за разлика от триатлона например, не изисква многобройни изморителни тренировки. Той е напълно съвместим със семейния живот и работата в офис.

Хората се спускат надолу от върха променени. Осъзнават, че техният личен праг на търпение, издръжливост и възможности е далеч по-висок, отколкото са предполагали. Това се превръща в отличен тласък в бизнеса, кариерата и живота като цяло.

Търсене на отговор на важни въпроси

Монотонно изкачвайки се по склоновете на Килиманджаро, Борисов започнал да си задава въпроси. Защо например християнската служба продължава с часове и е на непонятен език. Свещенникът чете молитва на старославянски, католикът – на латински. Може би защото задачата на молитвата е да изключи нашия вътрешен глас, който като радио постоянно занимава ума ни. Той ни казва „Мама беше права“, „Плати за паркинг“, „Забрави да изгасиш лампата“. Постоянно ни занимава с нещо. Нашият мозък генерира до 100 мисли на минута. В момента, в който вътрешният глас замлъква, започва най-важното – човекът става възприимчив към това, което се случва наоколо.

Това състояние на тих разум се достига след продължително уединение или медитация.

Планинският туризъм по своята същност е индивидуален вид спорт. По няколко часа на ден вървите ритмично след човека пред вас. Времето не е винаги благосклонно. Вятър, ниски температури. Всичко това започва да действа на съзнанието като медитация. Първоначално в ума ви има много мисли и разговори. След това се концентрирате върху това къде да поставите крака си, как да избегнете камък и др. Накрая постигате монотонност на движението, еднакви пейзажи се сменят един след друг, прочиствайки главата ви. Започват да идват чисти като сълза отговори на отдавна зададени въпроси, които са важни за вас в този момент. Как да постъпите в кариерата? Да пробвате ли нещо ново в бизнеса?

Борисов не гарантира, че още първият път ще постигнете този ефект. Със сигурност обаче ще освободите ума си от шумните мисли и ще приемете нова информация.

Неподправеност

В офиса сме удивително сходни: облечени в еднакви костюми, използваме шаблонни изрази – благодаря, заповядай, решаваме едни и същи проблеми. Почти не се отличаваме един от друг. Като в „Матрицата“ сме.

Планините имат удивително свойство. Те разкриват в характера на човека онези черти, които дори той не знае. Силният насрещен вятър и нестандартните условия свалят „одеждите на офиса“ и демонстрират същността ни. Така ръководителят на групата в един момент споделя последния си залък с непознат, който е дошъл с недостатъчно храна в планината. Друг, който има навика да изостава в подоха, изведнъж се изкачва стремително на върха. Хората се разкриват по нов начин. За добро или лошо, не се знае.

6 летни „оръжия“ срещу ежедневния стрес Решението: забавлявайте се, докато практикувате точно определени физически занимания

Търсене на нестандартен елемент на щастие

На Килиманджаро всички в групата с Борисов се оказали над 35 години. Защо? - помислил си той. От името на мъжете може да каже, че често до тази възраст те мислят как да направят повече пари, да купят голямо жилище, да имат желана работа и красива жена до себе си. Това ще им донесе гарантирано щастие. Достигайки примерно 35-40 години, осъзнават, че това са важни, но недостатъчни условия, за да бъдеш щастлив. Трябват ни още вътрешна хармония, удовлетвореност от живота и умиротворение. Тогава на помощ ни идват триатлоните, гмурканията, практикуването на йога, изкачването на планини и др.

През ноември 2018 г. Борисов се отправя към Непал.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg