Защо „Рибният крал“ може да изгуби милиардерския си статут?

8884
Защо „Рибният крал“ може да изгуби милиардерския си статут?

© Pixabay.com

Милиардерът Витали Орлов е изправен пред угрозата да изгуби голяма част от рибната си империя в продължаващата от доста време съдебна битка със съоснователя на неговата компания, бивш бизнес партньор и приятел от студентските години Александър Тугушев.

Орлов, когото вестник Times нарича “Рибният крал”, понесе двоен удар този месец, вследствие на който може да изгуби до една трета от активите си на стойност 1 млрд. долара.

Съд в Мурманск, Русия, отхвърли искането на Орлов, че неговата родна страна, а не Лондон има юрисдикция над спора, а трети съосновател на компанията подкрепи жалбата на Тугушев срещу него.

Поредната битка относно руска компания в съд в Лондон засяга спора между основателите Тугушев и Орлов заради дяловете им в Norebo - международна рибна компания, оценявана на 1.5 млрд. долара.

Компанията улавя и продава 400 000 тона различни видове треска годишно и е най-добре известна с това, че е основният доставчик на компанията за замразени храни Birds Eye и на McDonald’s - производител на сандвичите Filet-o-Fish, пише Forbes.

Делото ще се гледа в Лондон въз основа на твърденията на Тугушев, че Орлов живее във Великобритания. Той отрича това.

Въпреки че сега са врагове, Тугушев и Орлов някога са били приятели, като се запознават в университета в Мурманск, Русия, а след това създават общ бизнес през 1997 г.

С развитието на техните кариери Тугушев напуска през септември 2003 г., отказвайки се от акциите си в компанията и се издига до ръководител в руската държавна агенция, която контролира риболовната индустрия.

След като обаче Тугушев е осъден на шест години затвор за измама в Русия през 2004 г., той се завръща в Norebo, но е уволнен, защото “усложнявал” растежа на компанията, казва Орлов през 2017 г.

По делото за Norebo, чийто изход се колебае ту в едната, ту в другата посока от 2018 г. насам, беше издадена заповед за замразяване на активи на Орлов на стойност 350 млн. долара на 23 юли същата година.

Година по-късно обаче британски съд вдига забраната след откриването на нови документи, според които Тугушев сам се отказва от дела си, преди да напусне и да заеме пост в държавната администрация през 2003 г.

Две промени оттогава обаче отново накланят везните в полза на Тугушев. Нови документи показват, че съоснователят на Norebo Магнус Рот вече “приема, че Тугушев има право на една трета от всички активи.”

Рот, същевременно, също води дело срещу Орлов в Хонконг, където съд разпорежда той да купи 5-процентния дял на Орлов в риболовната и транспортна компания TTC.

Документи от арбитражния съд в Мурманск показват, че опитите на Орлов да върне делото за разглеждане в Русия също са били отхвърлени от руския съд.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

polkmnbv
# 0
18:01 | 23 January 2020
ГОТОВО МОЕТО ТЕСТИМОНИ, ДОБРИЯ ДЕН МОИТЕ ХОРА НА БЪЛГАРИЯ ИЗПИТВАНЕ ЗА КАК ИЗПОЛЗВАМ КРЕДИТ ДА КУПУМ КЪЩА ОТ РЕАЛНА И ГЕНУЙНА ЗАЕМНА КОМПАНИЯ, ПОКАЗАНА Кредитна фирма на Ranner. Днес съм много щастлив и БОГ БЛЕС СИТИ БАНК КОМПАНИЯ. , Казвам се Катица Аз съм от българия Търся истинска компания за заем през последните 5 месеца, за да си купя къща всичко, което имах, беше куп измами, които ме накараха да им се доверя и накрая от деня, те ми взеха парите, без да дам нищо в замяна, всички надеждата ми беше загубена, обърках се и бях разочарован, никога не исках да имам нищо общо с компаниите за заем в интернет, така че отидох да взема назаем малко пари от приятелю, казах й всичко, което се случи и тя каза, че може да ми помогне, това тя знае компания за заем, която може да ми помогне с каквато и да е сума заем имам нужда от мен с много нисък лихвен процент от 2%, че тя просто получи заем от тях, тя ме насочи как да кандидатствам за заема, аз го направих точно както тя ми каза, кандидатствах с тях по имейл (rannerloan565@gmail.com) Никога не вярвах, но се опитах и ​​на моя най-голямата изненада получих заема в рамките на 24 часа, не можех да повярвам, отново съм щастлив и богат и благодаря на Бога, че такъв заем компании като тази все още съществуват при тази измама навсякъде, Моля, съветвам всички, които се нуждаят от заем, да отидат  (rannerloan565@gmail.com) те никога няма да ви провалят, и животът ви ще се промени, както моят. Бърз контакт (rannerloan565@gmail.com) днес и вземете вашия заем от тях, Бог да благослови фирмата за заем на градската банка за истинското им предложение за заем.  Уверете се, че се свържете с фирмата на Renner за заем, тъй като получих заема успешно от тази компания без стрес.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg