Защо самолетите оставят следи в небето

9694
Защо самолетите оставят следи в небето

Самолетната индустрия е тази, която често предизвиква интересни въпроси у пътниците – може би защото в естествената природа на човека липсва способността да лети.

А и самата технология на летене е прекалено сложна за разбиране от простосмъртните – как машини, тежащи тонове, се издигат на километри височина, преодолявайки гравитацията.

Затова всички въпроси, свързани с летенето, са предизвикват особен интерес. Например защо в прозорците на самолетите има малки дупкикакво се случва, когато ято птици връхлети самолета или защо кафето в самолета е странно на вкус.


Един от тях е и защо самолетите оставят бели следи в небето. А този път отговорът е лесен, твърдят експертите.

Тези бели линии, които самолетите оставят в небето, са просто следи от конденз. Тяхното техническо наименование е contrails.

Няколко неща, които пилотите на самолети не искат да знаете Защо е най-добре да летите сутрин и защо някои кацания са по-твърди от съображения за безопасност

 

Самолетните двигатели отделят водна пара, като част от процеса на горене. Когато горещата пара излиза от машината тя се сблъсква с по-хладния въздух в горните слоеве на атмосферата.

Това създава тези пухкави бели линии в небето. Сблъсъкът на студен и топъл въздух стои в основата на тази реакция, подобно на това да видите дъха си, когато навън е студено.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

по-възрастен
# 0
18:10 | 26 October 2016
Само да кажа, че и през 70-те години на миналия век, когато бях дете и в родното небе летяха ИЛ-ове, Ан-ове и други такива "москвичи" и нямаше още свински, кучешки, телешки и други грипове, тия следи си ги оставяха самолетите. Или тогава са били руснаците, а Антонио . . . Кво викаш, нищо ли.
Тъп toni
# 1
04:10 | 25 October 2016
Toni, колко тъп трябва да си, за да вярваш на един истории съчинени от едни хитри шарлатани. Учени ти обясняват с научна обосновка какво поражда тези следи произлизащи от двигателите на самолетите, но понеже тъпи прости хора като твоя милост предпочитат да вярват на шарлатани, все ще си останете малодушни хорица.
Косматия
# 2
15:10 | 24 October 2016
Toni бе. Убуйствен тежък метъл ке има скоро у столицата!!!! Ке свируват Амон Амарт. Туй е убийствен тежък метъл!!!!! Твойто е простотия мойто момче, простотия с коят си лесен да служиш на дирибей кат болния лидеров!!!!! Муахахахахахахахахахахахахахахахахахаа!!!!
Toni
# 3
15:10 | 24 October 2016
Тези приказки са от 1001 нощ.Следи от конденз са къса диря след самолета, която след 2-3 минути изчезва.Ако говорим за самолети които кръстосват няколко часа небето и го "надраскват" надлъж и шир, и до 2, 3 часа тези бели следи се разстилат и покриват цялото небе с една мараня, която закрива дори слънцето, това са масивите смъртоносни аерозолни пръскания над цялата планета по заповед на световния елит в сянка за редуциране населението на земята.Тези аерозоли на кемтрайлс съдържат убийствени тежки метали, свински грип и какви ли не зарази, предизвиквайки рак на дробовете, и безброй болести.Това вече и децата го знаят, автора на статията промива мозъци.НАСА си признаха, тоя пише лъжестатии...
ХРИСТОВ
# 4
15:10 | 24 October 2016
ТОВА ГО ОБЯСНЕТЕ НА ГЕНЕРАЛА ПАРЦАЛ.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg