Защо Швеция купува битовия отпадък на съседите си?

3943
Защо Швеция купува битовия отпадък на съседите си?

© pixabay.com

Проблемът с утилизацията на битовите отпадъци, нарастващите им обеми и отсъствието на място за закопаването им е актуален във всички европейски страни, освен в една.

Това е Швеция.

Тази неголяма скандинавска страна е успяла да създаде система за събиране и преработка на битовите отпадъци по начин, по който ги намалява до не повече от 1% от генерирания в страната боклук.

Впечатляващо, нали? Как е постигнато това?

В името на справедливостта трябва да уточним, че населението на Швеция не е сред най-многобройните в Европа. Само 10.3 млн. души. Поради тази причина борбата с отпадъците в страната е по-малка като мащаби, сравнено с Германия и Франция.

Това не омаловажава постигнатото. Шведската система за обработване на битовите отпадъци може да бъде взета като пример от всяка друга страна.

Внимателно сортиране
Съвременното екологично обработване на отпадъците предполага тяхното сортиране – както на началния етап на тяхното създаване, така и в процеса на транспортиране и преработка.


Пластмаса, стъкло, хартия, картон, хранителни отпадъци. Всички те отиват за преработвате в съответното предприятие.

Извличане на максимум от всеки боклук
Всеки обект, който се окаже на бунището, може да се разглежда по два начина: отпадък и ценна суровина за бъдещо производство. Ако знаете как да я използвате впоследствие, може и да спечелите пари.

Точно това правят шведските предприятия. Пластмасата се изпраща за преработка, хранителните отпадъци се използват за производството на биогориво и т.н.

Машините, които се използват за събирането и извозването на боклука, работят с гориво, произвеждано от преработката на отпадъци.

Превръщане на всичко, което остава, в енергия
Дори при грамотно сортиране и преработка, около 50% от битовите отпадъци не стават за нищо. С тях всяка страна постъпва по свой начин.

Едни предпочитат да ги заровят надълбоко, други ги складират на поредния полигон, където отпадъците ще се трупат с десетилетия, отравяйки всичко наоколо. Други строят съвременни екологични заводи за горене на отпадъци.

Страните, които се грижат за бъдещето, избират втория вариант. Швеция е сред тях. Останалите 50% от отпадъците страната използва в качеството на гориво за получаване на енергия.

Под мостовете у нас: отпадъци, гуми и отглеждане на животниОколо половин милион лева ще струва почистването на подмостовите пространства

Полигони има, но те са много малко
В Швеция също има площадки, на които се складират отпадъци. Те обаче са много малко. Там се стоварват изделията, която не бива да се горят или не може да се преработят. Те възлизат на едва 0.8% от боклука, който страната генерира за година.

Купуване на чуждите боклуци
И не на последно място трябва да се каже, че Швеция не само преработва почти целия си боклук, но и внася такъв от други страни. Държавата и предприятията, произвеждащи енергия от горене на боклук, печелят, преработвайки чужди битови отпадъци.

Ако някой все още не знае как да се справи с трупащите се купища битови отпадъци, то шведите имат ясно разчертан алгоритъм и при това печелят пари от целия процес.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg