Затлъстяването е опасно и за икономиката

1309
Затлъстяването е опасно и за икономиката

Затлъстяването струва на американската икономика поне 215 млрд. долара на година в преки и непреки щети, включително медицински разходи и загуба на продуктивност, показва ново изследване.

Докладът на изследователите от Brookings Institution показва, че извънредните медицински разходи за затлъстели възрастни и деца достигат 161.3 млрд. долара годишно. "Медицинските разходи изглежда са нараснали значително през последното десетилетие и могат да продължат да нарастват с бъдещото увеличение на процента на хората с наднормено тегло и затлъстяване в САЩ", заявиха изследователите в списание Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy.

В добавка към преките разходи, загубите от затлъстяването се повишават от загубата на продуктивност, отсъствията от работа, инвалидност и преждевременна смърт. Изследването допуска, че и транспортните разходи може да се окажат по-високи поради по-високото тегло на пътуващите по авиолиниите. "Общите загуби на продуктивност вероятно са значителни, вероятно до 66 млрд. долара годишно за САЩ", заявиха изследователите Рос Хамънд и Рит Ливайн от програмата за икономически изследвания.

Разходите, свързани със затлъстяването са били анализирани и в миналото, но е отделяно по-малко внимание на други фактори като транспорта и влиянието върху околната среда. "Нарастването на телесното тегло на американците означава, че са необходими повече гориво и по-мощни коли, за да транспортират същия брой пътуващи всяка година", подчертават те. Това води до по-голям пряк разход за гориво, както и "потенциални непреки разходи под формата на емисии на парникови газове". Затлъстяването може да води и до загуби в "човешки капитал".

Съществуват изследвания, че жените, които са били затлъстели, са имали по-нисък среден брой години в училище. Освен това те са се оказали с по-ниски доходи, по-малък шанс да сключат брак, и по-висок риск да изпаднат в бедност. При мъжете се запазва само зависимостта с брачния статус.

Затлъстяването се превърна в глобална епидемия. Само в САЩ с наднормено тегло са над две трети от възрастните, включително една трета, които са достигнали до степен на затлъстяване. През 2002, близо 500 милиона души по света са били с наднормено тегло.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg