Facebook с тройно по-висока печалба, акциите на рекорд

2253
Facebook с тройно по-висока печалба, акциите на рекорд

Печалбата на Facebook за първите три месеца на 2016 г. се е утроила до 1.5 млрд. долара, в сравнение с преди година, като само за периода 1 януари – 31 март от социалната мрежа са увеличили потребителите си с нови 60 млн. души.

Така в края на тримесечието общият брой на юзерите на компанията са 1.65 млрд. души. Среднодневните потребители на дневна база растат с 16%, до 1.09 млрд. души.

Приходите на компанията само за едно тримесечие растат с 57%, до 5.4 млрд. долара. „Това е едно страхотно начало на годината“, обяви съоснователят на компанията Марк Закърбърг.

Средно на ден хората по света прекарват по около 50 минути, ползвайки Facebook, Instagram и Messenger. Данните дори не включват използването на приложението за чат WhatsApp, което разполага с 1 млрд. потребители.

Приходите от реклама за тримесечието са нараснали с 57%, до 5.3 млрд. долара. Постъпленията от реклама съставляват 97% от съвкупните приходи на компанията за първите три месеца на 2016 г.

От компанията обявиха, че на предстоящото си общо събрание на акционерите на 20 юни ще гласуват за издаването на нов клас акции, които ще гарантират контрола на Марк Закърбърг.

По последни данни съоснователят на компанията притежава 4 млн. акции от клас A на Facebook, както и 468 млн. акции, или 85% от тези от клас B.

Новият клас акции C ще даде на Закърбърг отново контрол от около 60% в правото на глас по време на общите събрания на Facebook. Всеки притежател на акции от клас A и B ще получи по две акции от клас C.

По време на общите събрания на компанията всеки притежател на клас A има право на един глас, а собствениците на акции от клас B – по десет гласа.

Книжата на Facebook, които поскъпнаха с повече от 33% за миналата година, добавиха 9% в извънборсовата търговия и се очаква да отворят днес на рекордните 119 долара за брой.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg