Човечеството изследва различни форми за строеж на земята, но постепенно се насочва и към морето, като увеличава разходите и „печели“ терен, пише ВВС.

С помощта на милиони кубични метри пясък създаваме Палмовите острови, впечатляващ изкуствен архипелаг в Дубай. А Китай строи противоречивите си острови в Южнокитайско море.

Но макар че сме построили къщи върху езера и канали - в Перу и Камбоджа, все още не сме успели да създадем големи плаващи технологични градове. Точно това предизвикателство си е поставил Seasteading Institute - да създаде екологични жилища в международни води.

Проектът вече има име - Артизанополис, а от няколко дни и райско местоположение - насред Тихия океан, във Френска Полинезия.

Екологични плаващи платформи

Градът ще бъде построен върху съвкупност от плаващи платформи върху водната повърхност. Всяка от тях ще може да бъде движена от влекачи към различни места и те ще могат да се съединяват помежду си за създаването на огромни образувания в морето.

Идеята е градът да задоволява сам нуждите си, поради което ще се развиват хидропонни култури (отглеждани без почва), а морската вода ще се пречиства. Органичните отпадъци ще бъдат събирани от кораби цистерни и ще бъдат откарвани в зона за външно компостиране. Всичко останало ще бъде рециклирано, обясняват създателите на сайта на проекта.

Градът ще използва слънчева и вятърна енергия

Голям вълнолом, който ще обгражда града, ще го защитава от силните ветрове и вълни, които могат да го изложат на опасност. С този проект Seasteading Institute очертава „близкото бъдеще“ на морските цивилизации.

Инициативата е много повече от архитектурен план за строеж в океана. Целта е да се изгради хиперсвързан технологичен град, място за създаване на социални иновации и експериментиране с нови начини на живот и съжителство при опазване на околната среда.

Институтът го определя като „стартъп град“, който стимулира икономическия растеж и се саморегулира. „Най-успешните плаващи градове могат да вдъхновят промяната в целия свят“, убедени са създателите на проекта.

Как възниква идеята?

Seasteading Institute е създаден през 2008 г. от предприемача от Силициевата долина Уейн Грамлич и софтуерния инженер на Google Патри Фридман (внук на носителя на Нобелова награда за икономика Милтън Фридман).

Той привлича вниманието на мултимилионера Питър Тийл, съосновател на Pay Pal, който става един от големите инвеститори, като влага сумата от 1.7 млн. долара, съобщава Business Insider.

Осем години по-късно утопията започва да се превръща в реалност. След Коледа организацията обяви, че е постигнала споразумение с правителството на Френска Полинезия за започване на работа по плаващия град, с който иска „да промени света“.

„Не мога да повярвам, че е реалност. На 13 януари 2017 г. президентът Едуар Фрич ще дойде в Сан Франциско от Таити, за да подпише меморандум за разбирателство с нас. Така ще затвърдим споразумеието си да си сътрудничим за развитието на първия плаващ град в лагуна във Френска Полинезия“, съобщи директорът на Seasteading Institute Рандолф Хенкен в официално комюнике.

„Постигнахме това благодарение на хиляди визионери и мечтатели, които станаха част от нашия екип в тези осем години“, допълни той.

Единствено благодарение на кампаниите си за финансиране в интернет институтът е събрал над 27 000 долара, въпреки че първоначалните разходи за строежа възлизат на около 30 млн. долара. Хенкен и екипът му се надяват проектът да бъде финализиран до 2020 г.

Снимки: Seasteading Institute