Учени създадоха батерия, захранвана от бактерии, върху един лист хартия. Според тях това е евтин и лесен за производство енергиен източник за медицински сензори в отдалечени и развиващи се райони, пише Science Alert.

Хартиената батерия, която е сгъваема, е последният пример за био батерии, които съхраняват енергия, генерирана от органични съставки. В този случай енергията се генерира от бактерии, срещани в отпадъчните води.

Хартиеният дизайн е част от ново поле на изследвания, наречено „пейпъртроникс“ (от paper - хартия и electronics - електроника - бел. ред.).

Простите съставки за тези хартиени батерии са лесни за осигуряване в отдалечени части от света, което ги превръща в надеждна опция на места без енергийна мрежа или конвенционални батерии.

За създаването на батерията учените положили лента сребърен нитрат върху парче хартиена хроматография. Върху него те поставили тънък слой восък за създаване на катод, положителния електрод в батерията.

На другата страна на хартията учените направили резервоар от проводим полимер, който действа като анод (отрицателен електрод), когато бъде запълнен с няколко капки от отпадъчната вода, съдържаща бактерии.

Когато батерията се прегъне, така че катодът и анодът да влязат в контакт, тя се захранва с енергия от метаболизма на бактериите, известен още като клетъчно дишане.

Количеството произведена енергия от хартиената батерия зависи от това колко хартия имате и как е прегъната. Всеки прегънат лист хартия съдържа много малки квадратни батерии, подредени в мрежа.

По време на тестовете учените успели да генерират 31.51 микровата с шест батерии (три батерии в редица, сгънати върху други три) и 44.85 микровата с шест батерии, сгънати върху други три.

Учените признават, че представянето е променливо в зависимост от подреждането или несъответствията между хартиените слоеве и казват, че е необходима още много работа, за да произведат повече енергия от устройството.

Сега ще са необходими милиони хартиени батерии за производството на достатъчно енергия за 40-ватова крушка, така че тази технология вероятно няма да е подходяща за захранването на конвенционални електронни устройства в скоро време.

Батерията обаче вече е достатъчно силна, за да захранва обикновени биосензори за наблюдаване на нивата на глюкозата при пациентите, болни от диабет, или за откриването на патогени при пациентите, което би помогнало за оказването на спешна медицинска помощ на хора, които се нуждаят от лечение на места без електричество.