Данъчни влизат в банковите ни тайни

739
Данъчни влизат в банковите ни тайни

Данъчните ще могат да ровят в банковите досиета на длъжниците към бюджета. Досега банковите ни тайни бяха затворени за Националната агенция по приходите, освен ако няма изрично съдебно решение по въпроса.

Премиерът Бойко Борисов обаче обещал законова промяна, с която се дава достъп до тайните ни за шефовете на териториални дирекции на НАП. Тя щяла да бъде гласувана от правителството още през септември, съобщиха правителствени източници.

Промяната ще мине като част от преходните и заключителните разпоредби на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Те ще препращат към Закона за кредитните институции, в който е указано кой и кога има достъп до банковата тайна.

Обхватът на тези лица ще бъде разширен с петимата шефове на териториални дирекции на НАП. Достъпът няма да е автоматичен и за всеки клиент на банка, а ще се отварят досиетата на хора, срещу които тече данъчна ревизия.

Обществена тайна е, че информацията в данъчната декларация често се различава значително от описваните пред банки доходи. Досега НАП е правила няколко опита да получи достъп до банкови тайни. 100% от запитванията на агенцията до банките обаче са срещали отрицателен отговор.

Данъчните водиха преговори с банкерите за достъп до тайните преди повече от година и половина. Тогава те дори са обещавали срещу информацията банкерите да получат достъп до данъчно-осигурителната информация за клиентите си. Преговорите обаче зациклили.

През септември кабинетът ще гласува още няколко законови промени. Сред тях попада ограничаването на разплащанията в брой до 5000 лв.

Източник: в. Труд

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg