Нито една фирма не си е взела дълговете от държавата

580
Нито една фирма не си е взела дълговете от държавата

Нито една фирма не си е взела дълговете от държавата. Премиерът Бойко Борисов обеща преди повече от месец, че 550 млн. лв., дължими от държавата на бизнеса, ще бъдат платени за 15 дни. Това бе и една от антикризисните мерки на кабинета. Разплащането през Българската банка за развитие (ББР) обаче още не е стартирало, показа медийна проверка.

До момента е известно само, че 13 строителни компании са подали заявления, че си искат парите, в регионалното министерство (МРРБ) и пътната агенция. Едностранно наложената от правителството схема предвижда фирмите да вземат от съответното ведомство удостоверение за сумите, които имат да получават, да го представят в ББР и банката да им плати парите, орязани със 7%. От МРРБ обаче още не са издали нито едно удостоверение, защото ги обработвали.

От министерството обясниха, че ще бъдат готови евентуално към края на седмицата. МРРБ е сред най-големите длъжници на бизнеса и има към 200 млн. лв. забавени плащания.

Няма фирми, които да са поискали удостоверения за направените разходи, съобщиха от социалното министерство. Подчинените на Тотю Младенов поясниха, че те изобщо нямат готовност да издават удостоверения, защото не са им ясни изискванията на ББР. Социалното министерство дължи на фирмите близо 32 млн. лв. по линия на проекта "Красива България" и на Социално-инвестиционния фонд.

Същото е положението и по останалите министерства, които имат по-значими забавени плащания - МОСВ и земеделското, т.е. на практика до момента нито една фирма не си е получила вземанията, макар и орязани със 7%.

В събота финансовият министър Симеон Дянков заяви по bTV, че тази антикризисна мярка работи от 2 седмици насам, и плащанията дори вече съживили икономиката. "Много е лесно - отиваш в понеделник в министерството си и още във вторник си получаваш парите", каза уверено Дянков, като допълни, че една четвърт от 60-те антикризисни мерки също вече работели.

Участник в тристранката разказа, че по време на заседанията в края на миналата седмица работодателите отново протестирали пред Дянков срещу своеобразния данък "рекет" от 7%. Той им обяснил, че е склонен да го намали, като държавата се откаже от своите 5% и ги намали на 0.3% - по този начин отбивът ще е само 2%, които прибира ББР. Само че Дянков изтъкнал пред работодателите основателна според него причина - имало вече много фирми, които са си взели парите със 7% отстъпка в полза на държавата и щяло да бъде несправедливо към останалите.

Очаква се днес тристранката да заседава за приемане на конкретен график за изпълнение на антикризисните мерки. Разпитаните работодатели и синдикати изтъкнаха, че забавените плащания са един от най-големите проблеми, тъй като няма яснота за срокове и ангажименти. "Още не е ясно как ще се регламентират задълженията на работодателите, когато си получат парите. Според мен трябва първо да се изплатят забавените заплати на служителите", каза Николай Ненков от КНСБ.

От БТПП за пореден път недоволстваха от липсата на ясен ангажимент за срока, в който държавата ще изчисти старите си задължения към фирмите. От палатата днес ще излязат със специална декларация по въпроса, тъй като членовете им в провинцията са готови на протестни действия.

Източник: в. Сега

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg