Плащаме имот само по банков път

692
Плащаме имот само по банков път

Плащанията по всички сделки с имоти от 1 януари догодина ще са по банков път. Това предлага правителството с промени в Закона за нотариусите, които ще бъдат разгледани на днешното заседание на кабинета.

Купувачите на имоти ще превеждат парите или по сметка на нотариуса, или по партида в избрана от двете страни банка. Кога и как продавачът ще си получи сумата ще се уточнява за всяка отделна сделка с допълнително писмено споразумение.

По искане на нотариалната камара правителството е предвидило сметките на нотариусите, по които временно ще се превеждат парите от продажби на имоти и всякакви други възмездни сделки, да бъдат специално защитени и да не могат да бъдат запорирани.

Кабинетът все още не смее да въведе планираната депозитна каса, в която да се превеждат временно парите за всички имотни сделки.

Правосъдната министърка Маргарита Попова обаче обещава в мотивите към законопроекта, че ще се приеме изцяло нов закон, регламентиращ тази буферна каса, която се създава по френски модел. Така според изпълнителната власт вече няма как да се укрива истинската цена на даден имот - нещо, което досега ощетяваше държавата от данъци и такси.

Проектозаконът предвижда още при сключване на сделката нотариусът да изисква от страните всички платежни документи, удостоверяващи разплащанията по сделката. Идеята на правосъдното министерство е копия от бележките да се пращат и в службата по вписванията.

Източник: в. Труд

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg