Сметната палата прати пътния фонд на прокурор

426
Сметната палата прати пътния фонд на прокурор

Сметната палата е изпратила на прокуратурата свой одит на фонд "Републиканска пътна инфраструктура", защото са установени данни за престъпления. Това обясни пред вестник "Сега" шефът на Сметната палата Валери Димитров. Одиторите са направили две проверки - на финансовото управление на фонда от 2006 г. насам и на ефективността на работата по експлоатацията и ремонта на пътищата от републиканската пътна мрежа. На прокуратурата е изпратен първият доклад, защото в него са установени данните за престъпления.

Димитров отказа да даде информация за какви нарушения става въпрос, нито кой е извършил престъпление, тъй като законът му забранява. Той само уточни, че одитите не са предизвикани от скандалите около бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, а са заложени в годишната одитна програма на Сметната палата за 2007 г.

Преди 3 месеца бяха изнесени данни, че докато Георгиев е бил шеф на пътния фонд, фирма "Биндер", в чието управление участва брат му Емил Георгиев, е спечелила обществени поръчки от фонда на стойност 120 млн. лв. В резултат на тези разкрития и на залавянето на двама служители на фонда с подкуп ЕК замрази финансирането на пътни проекти по ИСПА. Правителството възложи на финансовия министър Пламен Орешарски да направи проверка на работата на пътния фонд, която обаче бе чисто формална и се съсредоточи само върху периода след 1 септември 2006 г. От тази дата шеф на УС на пътния фонд е Пламен Орешарски.

Проверката изкара, че "Биндер" е спечелила поръчки само за 26 млн. лв. Въпреки изричното изискване на Закона за обществените поръчки, че при роднински връзки между възложител и фирма това да се декларира писмено, такава проверка не бе направена или поне не бе огласена. Самият Веселин Георгиев призна, че в декларацията си като държавен служител не е декларирал възможен конфликт на интереси.

Според информация на в. "Капитал" и "Труд", позоваваща се на Валери Димитров, Сметната палата е открила декларации на Емил Георгиев, в които той отрича свързаност с възложителя. Става въпрос за 2 декларации, подписани от брата на Веселин Георгиев, че не е обвързан с възложителя и това де факто ги прави документи с невярно съдържание. В друг случай Емил Георгиев изобщо не е подал такава декларация, въпреки че е задължен по закон.

Валери Димитров определи информацията в двата вестника като преувеличена, като отказа да каже дали наистина има документи с невярно съдържание.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg