Захарта по-евтина напролет

1303
Захарта по-евтина напролет

Цената на захарта ще спадне през пролетта и лятото, прогнозира вчера изпълнителният директор на Софийската стокова борса (ССБ) Васил Симов по време на представянето на годишния отчет на борсата. От думите на Симов обаче стана ясно, че българският потребител не трябва да очаква голямо поевтиняване, информира в. Монитор.

По данни на ССБ през 2011 г. цената на бялата рафинирана захар, търгувана на борсата в Лондон, е паднала с 23% в сравнение с предходната година. С 28% по-евтино се е търгувала и нерафинираната захар на борсата в Ню Йорк. В същото време у нас еднокилограмов пакет от сладката стока у нас е поскъпнала с 51 на сто до 1.80-1.85 лв. без ДДС.

Изпълнителният директор на ССБ Васил Симов обясни това сериозно разминаване между тенденциите на международните пазари и на българския с това, че през 2009 г. и 2010 г. у нас захарта е била сериозно подценена. Според него сега цената є се адаптира към световните котировки. От май 2011 г. те вървят надолу и тъй като българският пазар на захарта върви с 3-4 месеца забавяне в сравнение със световния, спадът на цените у нас се прогнозира за пролетта.

Освен за захарта данните на ССБ показват, че потребителите могат да се надяват и на по-евтини олио. Това ще се случи, ако се реализират очакванията за рекордна реколта от слънчоглед в световен мащаб -37.2 млн. тона.

През 2011 г. вече е отчетен 20% поевтиняване на слънчогледа и 18% на нерафинираното олио на борсата в Ротердам. У нас през миналата година цената на олиото на едро е паднала с една четвърт. Освен това прогнозите са търговията със слънчоглед в света да се увеличи с 47%, като една от причината за това ще е засиленият износ от България. Сега страната ни се нарежда на четвърто място в света по експорт на слънчоглед, основно за Турция.

Българите ядат най-евтиния хляб в целия ЕС, каза още Васил Симов. И въпреки че цената на брашното е паднала с 20-30% през миналата година, според него не можем да очакваме намаляване на цената на насъщния.

Това може да се случи само ако пшеницата поевтинее 3-4 пъти. Засега обаче няма изгледи това да се случи. Още повече че през последните няколко дни цените на хлебната пшеница са тръгнали нагоре, съобщиха от ССБ. Прогнозата за реколтата 2011/2012 г. остава оптимистична, като очакваното производство е 667 млн. тона.

За петрола обаче тенденцията е за поскъпване, прогнозира Васил Симов с изричната уговорка, че неговата цена се определя основно от политически фактори.

През 2011 г. петролът е поскъпнал с 23%. У нас през миналата година сделките с бензина на ССБ са се сключвали на 7% по-висока цена от 2010 г. При дизела увеличението е било с около 10 на сто.

Освен петрола към повишаване се движи и цената на царевицата, чието потребление ще превиши производството заради използването є като биогориво.

Автор: Кристиян Костов

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Puscoci
# 0
03:03 | 29 March 2012
At last! Someone with the insight to solve the prolbem!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg