Вредни ли са безжичните слушалки?

2401
Вредни ли са безжичните слушалки?

© airbuds.com

От няколко години използването на безжични слушалки набира популярност.

Днес може да се каже, че те са сред любимите устройства на мнозина.

В сравнение с жичните случалки, безжичните имат някои недостатъци, свързани с комфорта. Освен това има спорове дали не са вредни за здравето.

Как работят безжичните слушалки?

Bluetooth слушалките работят с честота 2.4 GHz, подобно на много други устройства от този тип. Този диапазон е близък до мобилната връзка, поради това при оценка на влиянието му върху организма трябва да се отчита мощността на предавателя. По правило максималният показател в такива устройства е 2.5 MW. Т.е. съществено по-малко от мощността на модула за мобилна връзка в смартфона.

Затова главната опасност - това е електромагнитното излъчване, което се осъществява в непосредствена близост до главния мозък. Преди няколко години учени заявиха, че AirPods са вредни за здравето. Те изчислиха, че позицията им в ушния канал е опасна за тъканите в мозъка при силно излъчване. Колко точно са вреди обаче, не можеха да посочат.

Вредни ли са за мозъка безжичните слушалки?

В края на миналата година експерти стигнаха до извода, че митовете за вредата от безжичните слушалки са силно преувеличени. Стана ясно, че Bluetooth слушалките отделят твърде малко излъчване, сравнено с телефоните и рентгеновото оборудване.

Освен това Bluetooth представлява нейонизиращо лъчение, което не провокира болести, а само излъчва почти 400 пъти под допустимата норма, пише Android Insider.

Общо взето, митовете за вредата от носенето на безжични слушалки са близки до тези за вредата от рутерите, телефоните и микровълновата печка. Защо при все това някои потребители се оплакват от главоболие и умора, след като са използвали слушалките? Обясненията са няколко.

Според учените особена опасност за здравето на човека представляват евтините копия на оригиналните слушалки. Заради по-евтините съставни компоненти те представляват риск за потребителя. Често нивото на звука им е по-високо от препоръчителното, качеството на звука е лошо и т.н.

Google създава екосистема, подобна на тази на Apple. Дали ще успее?Google представи 13 нови софтуерни продукти и функционалности в рамките на технологичното изложение CES 2022 в Лас Вегас


Как правилно да използваме безжични слушалки?

Доста хора използват слушалки всеки ден по няколко часа. Някои от тях след това се оплакват от главоболие или умора, други - не. Експертите препоръчват да се научим да ги използваме разумно:

  • Правете почивки, за да не увредите слуха си.
  • Не нагласяйте максимална сила на звука.
  • Старайте се да не спите със слушалки. Дори сутрин да не ви боли главата, ушите ви ще изпитват дискомфорт заради натиска върху ушните раковини.

Обърнете внимание и на друго. Постоянното слушане на музика със слушалки понижава не само слуховата активност, но и наблюдателността. Може да вървите по улицата и да не забележите сигнализацията, която идва от колите, светофарите и др.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg