За много хора изключването на смартфона е свързано с лек дискомфорт.

По-скоро биха го пропуснали. Трябва да е абсолютно задължително, за да го направят.

Скорошни изследвания сочат, че над 50% от потребителите на смартфони никога не ги изключват.

Тази практика обаче може да донесе повече ползи, отколкото тревожност, паника или пък възмущение.

Оказва се, че редовното изключване на смартфона е най-добрият начин да удължите срока му на служба и да повишите неговата производителност, пише slashgear.com.

Колко често?

Поне веднъж на седмица. Изключете го и го оставете настрана за няколко минути. Така ще изключите всички приложения, които го бавят, и ще бъдат изтрит кешът.

Ползи

Ползите от изключването на смартфона за няколко минути са няколко. Една от тях са удължаване на срока на служба и по-малко забивания.

Друга основателна причина е да пощадите батерията. Типичните литиеви батерии за телефон имат грубо около 300 до 500 цикъла на зареждане. Става дума за възстановяване на заряда от 0 до 100%. След преминаването на тази граница от 500 цикъла, устройството няма да постига своя максимален капацитет на зареждане.

Какво ще се случи с тялото и мозъка ви, ако спрете да използвате смартфон?Докосваме телефоните си средно 2 617 пъти на ден. Можете да откажете или да признаете тази зависимост, но ролята, която това устройство играе в живота ни, е огромна

Полза ще извлечете и за менталното си здраве.

Много от нас са зависими от смартфоните си. Има голяма вероятност да сте от хората, които постоянно посягат към апарата си, ту да проверят какво е времето, да не би да се пропуснали текстово съобщение или пък важен пост в социалните мрежи.

Изключването на смартфона е добро решение за менталното ви здраве, а и за физическото.

Според статия, публикувана в New York Times, времето, което прекарваме с устройство в ръка, може да се отрази негативно върху нашата самооценка, отношения с другите хора, креативност, внимателност и памет. Освен това повишава нивото на стреса.