Мнозина сред нас се сблъскват със ситуация, в която екранът на смартфона се включва, докато го държат до ухото си по време на разговор. Допирът на бузата ви стартира различни приложения.

Това може да се случи буквално с всяко едно устройство, независимо от ценовия му клас. Виновникът е датчикът за близост.

Какво представлява датчикът за близост?

Датчик за близост за първи път е използван в смартфон през 2007 г. и представлява конструкция от инфрачервена лампичка и фотодиод над екрана на устройството, който измерва количеството светлина, която попада върху него, пише ichip.ru.

Ако до датчика няма никакви обекти, излъчваната от лампичката светлина просто се разсейва в пространството. При приближаването му до някакво препятствие (например бузата ви), светлината се отразява и попада върху фотодиода. Фиксирането на рязката промяна на осветеност дава сигнал на смартфона да изключи екрана.

С напредването на технологиите сензорите стават все по-модерни. Първоначално те отчитат само пулсациите на лампичката, филтрирайки естествения светлинен фон. След това използват данни, получени от датчик за осветеност. Последният значително намалява грешките на датчика за близост.

Най-купуваният смартфон от началото на годината Нито високата цена, нито проблемите с доставките са осуетили потенциала му да стане фаворит

Накрая необходимостта екранът да бъде изключен се определяла от цял куп сензори - от датчици за близост до такива, които измерват нивото на светлината, акселерометър и др.

Акселерометърът фиксира движението на смартфона нагоре и характерното му завъртане към ухото, датчикът за светлина следи нивото на осветеност, а този за близост - увеличението на интензивността на отразената светлина.

Когато няма датчик

През 2016 г. един стартъп предлага на производителите на смартфони да направят икономия и да махнат цялата тази конструкция от датчици. Като алтернатива той залага на използването на вече наличното - набор от сензори за осветеност и акселерометър, сензорен екран, микрофон, високоговорител и невронни мрежи.

Новият алгоритъм получава названието Inner Beauty. За първи път е използван в смартфона Xiaomi Mi Mix. Крайният резултат обаче се оказва неудовлетворителен, тъй като невронните мрежи не успяват да се справят с всеки един казус. Така екранът се включвал често, когато потребителят говорел по телефона.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Никола ЯнковКак да инвестираме парите си в условия на висока инфлация и на прага на евентуална рецесия?

Идеята да се направят икономии се харесва на много компании. На пазара се появяват немалко смартфони без датчик за близост. Сред тях са Redmi Note 10 и 10 Pro, Samsung Galaxy S20 FE, Xiaomi Mi 11 Lite, OnePlus 7 Pro и OPPO Find X. В някои от тях дори отсъства ултразвук, който да ограничи сензорния екран и акселерометъра.


Други икономии

В смартфоните има много компоненти. Сред тях датчикът за близост не е от най-важните. Именно поради това влиза често в списъка с икономии. Понякога дори е поставен на място, което го обрича на некоректна работа.

Проблем има още, когато производителите решат да разположат датчика за близост далеч от датчика за осветеност.

Има ли надежда?

В последно време в смартфоните все по-често се използват комбинирани решения, които обединяват в една платка датчиците за близост, осветеност и RGB. Тази система се поставя непосредствено под AMOLED дисплея и изпълнява ролята на класическия датчик за близост.

Един от начините да избегнете отключването на екрана, докато говорите по телефона, е внимателно да подберете калъфа, с който го използвате. Понякога грешката идва оттам.