Въпреки сериозните проблеми с доставките и дефицита на компоненти, един от най-скъпите смартфони на пазара излезе начело на най-продаваните модели от началото на годината.

iPhone 13 на Apple е топ предпочитание през първото тримесечие на 2022 г., информира анализаторът на IDC Франсиско Джеронимо.

От IDC не дават информация за общото количество продадени устройства, както и за дела им на пазара.

Компанията напомня обаче, че iPhone 12 и iPhone 11 са били най-продаваните телефони през 2021 и 2020 г., поради това лидерството на iPhone 13 не е никаква изненада, информира ixbt.com.

Това е свидетелство, че хората са готови да платят повече за голям екран, по-добра камера и по-добра автономна работа.

Същевременно 6.1-инчовият iPhone 13 Pro заема четвъртото място по популярност, докато iPhone 13 mini със своя 5.4-инчов екран не се е добрал до челната петорка.

Експертите обясняват това със слуховете, че компанията от Купертино възнамерява да се откаже от iPhone mini.

От IDC уточняват, че всички представители от серията iPhone 13 носят 83% от общия приход от айфони за първите три месеца на 2022 г. Останалите проценти се поделят между iPhone SE (2022) и по-старите модели iPhone 12 и iPhone 11.

Големите надежди за iPhone 14

Анализаторите отбелязват, че по всичко личи, че iPhone 14 ще бъде още по-успешен.

Те подчертават като важен факта, че 6.7-инчовият iPhone Pro се продава по-добре от 6.1-инчовия. Това навежда на мисълта, че 6.7-инчовият iPhone 14 Max може да стане изключително доходоносен за Apple. Той ще предлага всичко, което потребителите обожават в обичайния бестселър на компанията, само че в по-голям формат.

Накрая трябва да отбележим, че в петорката присъстват и два смартфона на Samsung. Това са Galaxy A12 и Galaxy A32, съответно на трето и пето място.

Предвид премиерата на флагманите на Samsung през февруари, очакваме да видим тяхното представяне на пазара в следващия доклад на IDC.