От роботизирани су готвачи до компактни, светлинни фурни, които готвят за една трета от времето - няма съмнение, че следващата ви кухня може да бъде направо епична.

В еуфорията от космическата епоха от средата на 20 век, „кухнята на бъдещето“, измислена от производителите на уреди (и анимационни филми, като The Jetsons), предлага на забързаните домакини да реализират фантазията си за приготвяне на ястия с натискане на бутон за търсене, помощници роботи, говорещи уреди и уникални кафемашини.

Доскоро тази визия беше наистина нереална, но днес кухнята на бъдещето отразява промените в технологиите, демографските данни и начина на живот – да не говорим за климата.

Ето как ще изглежда кухнята на бъдещето:

Приложение за интегрирана кухня

Интелигентните уреди вече са на пазара, но има приложения, които не само ще позволят на вашия интелигентен хладилник да говори с вашата интелигентна фурна (и смартфон), но също така ще използват изкуствен интелект за автоматизиране на планирането и готвенето на храна въз основа на вашите предпочитания, вкус и диетични нужди.

Компактна фурна

Очаква се мощните, преносими фурни за плот да заменят вградените модули в много кухни. Вече има разработена фурна, която насочва светлинни лъчи с висок интензитет за едновременно приготвяне на различни храни при различни температури и намаляване на времето за готвене наполовина.

Интелигентна купа за домашни любимци с разпознаване на лица

Дизайнерите мислят и за домашните любимци. Ето защо разработват технологии, като интелигентния диспенсър за храна за домашни любимци, който има функция разпознаване на лица, за да е сигурно, че домашните любимци ядат само собствената си храна.

Устройство за компостиране

Малките електрически компостери биха могли драстично да намалят отпадъците, като смилат хранителни остатъци - включително месо и млечни продукти, в готов компост за стайни растения.

Робот

Очаква се до 2030 г. роботи да режат, смесват, бъркат и слагат подправките. Тези уреди са разработени с мисълта за възрастните хора, които се нуждаят от помощ за физическите аспекти на готвенето.

3D принтер за храна

Вече се предлага 3D принтер, който ще превръща стар хляб или недобре изглеждащи продукти в печени или дехидратирани закуски.

Многофункционален кран за вода

До 2030 г. специални кранове ще могат да пускат охладена, вряла и газирана вода — дори мляко или кафе, при поискване. Притесненията относно общинското водоснабдяване ще доведат до създаване на усъвършенствани системи за филтриране, които включват откриване на токсини.