Лукс и опазване на околната среда - тези две теми изглеждат много противоположни.

Но един предприемач от Сингапур иска да промени това.

Неговата визия: гигантски кораб, който събира еколози, изследователи и свръхбогаташи.

Името на кораба е "Земя 300". Земя, защото се предполага, че ще спаси света, а 300 - нейната дължина от 300 метра. Това би направило супер яхтата най-дългата в света и значително по-голяма от настоящия рекордьор. Съответно има и много място на борда, включително за 20 апартамента, които трябва да бъдат продадени, а цената е доста „изгодна“ - малко под милион долара.

В средата на яхтата има сфера. Тя ще бъде на 13 етажа и ще носи сърцето на мега-яхтата: две дузини научни лаборатории и квантов компютър. И двете трябва да са в основата на смелото твърдение на "Земя 300" - именно тази яхта трябва да спаси света. Но на какво се основава това?

Визията за „Земя 300“ е на борда й да работят 160 учени в допълнение към собствениците на апартаментите. Те са отговорни за провеждане на изследвания на борда и получаване на нови знания за състоянието на моретата.

В момента те работят заедно върху разработването на „технология за проследяване, която трябва да помогне за наблюдение на условията на околната среда по цялата планета с цел опазване на биоразнообразието и насърчаване на опазването на екосистемите“, се казва на уебсайта на компанията.

В допълнение, мега-яхтата представлява алтернатива на предишните луксозни яхти, които преживяха голям бум през последните години. Понастоящем има около 300 кораба, които попадат в тази категория. Проблемът: От екологична гледна точка те са бедствие. Например изчисленията на учени от университета в Индиана показват, че една супер-яхта отделя средно 7 000 тона въглероден диоксид годишно.

За всички яхти това означава 2 милиона тона въглероден диоксид. "Земя 300" обаче разчита на необикновено, неутрално за климата задвижване: така наречения "реактор с разтопена сол".

Според компанията това е „ново поколение ядрена енергия“. Той е безопасен, устойчив и преди всичко без емисии. Всъщност, тази технология може да бъде революционна за корабоплаването. В момента обаче все още се разработва. Което поражда въпроса: Кога, всъщност, „Земя 300“ трябва да отплава?

Все още има различни препятствия, които правят изграждането на "Земя 300" в близко бъдеще съмнително. На първо място, трябва да се финансира - почти 700 милиона евро. И дори ако финансирането е налице, трябва да бъдат налице и разработките, които стоят в основата й.

От друга страна, много големи имена пряко или косвено участват в изграждането на супер яхтата - IBM, Google и Бил Гейтс са само три примера. Така че тя се превръща в потенциално печеливш и обещаващ проект. И компанията на "Земя 300" също е оптимист, а изпълнителният директор Аарон Оливера дори споменава 2025 г. като възможна начална дата.