Какви промени настъпиха в застраховането у нас

1878
Какви промени настъпиха в застраховането у нас

© Pixabay.com

Лев Инс и Булстрад Виена Иншурънс Груп размениха позициите си като водещи компании в сектора на общото застраховане в страната, сочат данни на Комисията за финансов надзор към 31 октомври 2017 г.

Пазарният дял на двете дружества възлиза на 12.19% и 12.05%, като заедно с Армеец те оформят челната тройка на застрахователите със съвкупен дял от 35.3 на сто, или над 1/3 от пазара.

С дял от 10.45 на сто по данни към края на октомври е ДЗИ Общо застраховане, а топ 5 се допълва от Алианц България с 9.88%.

В топ 10 са още Дженерали Застраховане, Евроинс, Бул Инс, ОЗК Застраховане и ДаллБогг: Живот и здраве. Именно посочените по-горе компании формират 87.7 на сто от брутният премиен приход на компаниите към 31 октомври.

Гражданска отговорност

Лев Инс продължава да е най-предпочитаната компания в страната за сключването на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. Брутният премиен приход на Лев Инс за тази полица възлиза на 133.5 млн. лв., а след нея се нареждат Бул Инс с 67.6 млн. лв., Евроинс, ОЗК Застраховане и ДаллБогг: Живот и здраве с по над 50 млн. лв. премиен приход. Петте компании формират близо 2/3 от премийният приход за този вид застраховка.

Автокаско

Армеец и Булстрад продължават да са лидери на пазара на Каско, като брутният им премиен приход към октомври възлиза на 92.2 и 77.6 млн. лв. Следват ДЗИ Общо застраховане и Алианц България с по над 71 млн. лв., а топ 5 се допълва от Лев Инс с 37.7 млн. лв.

Общият пазарен дял на челните пет дружества възлиза на над 75%.

Пожар и природни бедствия

Това е третата по важност застраховка у нас, чийто премиен приход към октомври достига 226 млн. лв. Лидери тук са Енергия с 44 млн. лв., Алианц България и Булстрад Виена Иншурънс Груп с по 32 млн. лв. Дженерали и ДЗИ оформят челната петица при този вид полица.

Секторът на общото застраховане приключва първите десет месеца на 2017 г. с печалба от 80 млн. лв.

Животозастраховане

Топ 5 на компаниите в сектора формират 81% от премийния приход. Лидери към момента продължават да са Алианц България Живот и Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп с дял от 21.82 и 21.09 на сто, изпреварили Уника Живот (17.4%), ДЗИ Животозастраховане и ОББ Метлайф с по 10.7 и 9.98%.

Промените тук идват от сделката по окончателното придобиване на ОББ Метлайф от страна на ДЗИ, което би означавало, че след финалното й одобрение тя ще се превърне в един от лидерите на пазара.

По над 5% от пазара се държат от други две дружества – Граве България Животозастраховане и Синдикална ВЗК.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg