Над 4 милиона жилища в САЩ за заплашени от наводнения

572
Над 4 милиона жилища в САЩ за заплашени от наводнения

Повишаващото се ниво на океаните и екстремните метеорологични явления могат да нанесат щети за 20 милиарда долара на жилищните домове в Съединените щати.

До 2051 година тази сума може да нарасне до 32 милиарда долара, показват прогнозите на базираната в Ню Йорк неправителствена организация First Street Foundation, цитирани от Ройтерс.

"Рисковете от мащабни наводнения и повишаващите се застрахователни премии променят представите за стойността на засегнатите имоти. Това ще се отрази и на жилищния пазар", смята основателят на  First Street Foundation Матю Еби.

В периода от 2010 до 2018 година средният годишен размер на щетите, нанесени от наводненията върху жилищните имоти, възлиза на 17 милиарда долара.


Около 4.3 милиона жилища, концентрирани основно във Флорида, Калифорния, Южна Каролина и Тексас, са подложени на най-голям риск от наводнения тази година.

За повечето от тях не се изисква задължителна застраховка, но ако всички те поискат компенсация от федералната програма за застраховане при наводнения, премиите ще трябва да поскъпнат 4.5 пъти, за да покрият евентуалните щети, изчисляват още от организацията.

Към момента средната застрахователна премия за този тип жилища е 981 долара годишно.

Според анализите на First Street Foundation настоящите оценки за риска от наводнения от страна на официалните държавни институции са подценени, тъй като информацията за повечето региони вече е остаряла.

А именно картите на Националната програма за застраховане от наводнения се използват при определянето на рисковете и цената на федералните застрахователни полици. Впоследствие тази информация се използва и от имотните агенции, кредитните институции и инвеситорите при оценките на недвижимите имоти.

"Като цяло повечето участници на имотния пазар нямат реална представа за рисковете от наводнения. В бъдеще те със сигурност ще трябва да направят преоценка, а това ще се отрази и на цените на имотите", сямта Матю Еби. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

eli
# 0
19:02 | 22 February 2021
Не е проблем за каубоите ще напечатат от " зелената хартия" толкова колкото трябва.( При Тръмп 1.9 трилиона бяха напечатели но бяха не достатъчни още 4 триона добавиха а Джо искаше 2 трилиона сега ги намира малко)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg