Застрахователният сектор в световен мащаб изпитва с пълна сила проблемите на най-голямата щатска застрахователна компания – AIG, която, за да бъде спасена от финансов колапс, премина в ръцете на правителството.

Компанията страда от огромни по размер загуби от отписване на финансови активи заради ипотечната криза. Тя обаче до голяма степен се предопределяше от значителната експозиция към финансови активи и по специално към такива, свързани с ипотечните пазари.

Традиционно застрахователните компании, в по-напреднала фаза на зрялост и приключили със своята експанзия, се отличават с по-голяма експозиция на инвестиции извън пределите на "типичния застрахователен бизнес". Именно това изигра лоша шега на щатския застраховател.

Известни с това да слагат всичко под един знаменател, бяха засегнати всички застрахователи в световен мащаб, включително и европейските, както, в частност, и българските.

Доколко е заслужено това, времето ще покаже, когато станем свидетели на възстановяване на международната обстановка и конкретно на световните финансови компании, включително и на застрахователните. Засега и ние сме "в кюпа" и инвеститорите панически продават всичко що е застрахователна компания.

Да погледнем как стоят нещата сред родните застрахователи. Що се отнася до движението в цените им, то далеч не е розово.

Една от спецификите на родния пазар е концентрацията му в ръцете предимно на български компании, нещо, което далеч не е така при останалите страни от региона, като Румъния, например. Двете водещи застрахователни компании у нас са Булстрад и ДЗИ, съответно с дялове от 17.8 и 12.5%, следвани на трета позиция от Алианц България с 12.5%.

Брутният премиен приход по общо застраховане за периода януари - юни на 2008 г., съгласно агрегирания отчет за доходите, е 723.3 млн. лв., с което е реализиран ръст от 21.4% на годишна база.

Премийният приход от директно общо застраховане е 710.322 млн. лв. при 592.287 млн. лв. за шестмесечието на 2007 г.

Определено можем да кажем, че ръстът е добър. Като към това прибавим и факта, че у нас липсва наличието на пазар на ипотечни облигации и инвестициите на застрахователите на финансовите пазари не са все още толкова значителни, може да се каже, че като цяло едва ли сривът в пазарните капитализации на нашите застрахователи е така оправдан.

Много са и анализаторите, които изразяват мнение, че финансовата система у нас няма да бъде силно засегната от кризата на световните ипотечни пазари, или поне не в такава голяма степен.

А какво сочат цифрите? Пазарната капитализация на две от трите търгувани на борсата застрахователни компании – Евроинс и Булстрад, са сред най-понижилите се на борсата.

От постигнатия си за последната една година максимум при ниво от 20.03 лева, книжата на Евроинс са загубили 73.5% от стойността си и заемат престижното двадесето място сред компаниите с най-голям спад. Булстрад, макар и пазарен лидер в сектора, е на незавидното двадесет и първо място с понижение от 72.87% в пазарната си капитализация.

Като вземем предвид очакванията на специалистите за ръст на застрахователния пазар с 10-15% годишно през следващите няколко години, както и факта, че финансовата криза може да достигне своя апогей до края на годината, то защо не при възстановяване на пазарите през следващите години компаниите от сектора да не са сред фаворитите за инвеститорите.

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа!