Животозастраховането безспорно предлага алтернатива на банковите депозити и възможност за диверсификация на инветсициите, каза Андрей Александров, изпълнителен директор и член на съвета на директорите на Алианц България Живот по време на форума „Шумът на парите”.

Ако приемем, че след 5 години ще станем част от Еврозоната, то и в момента има застраховки, които предлагат по-висока дългосрочна доходност, като се има предвид колко ниски са лихвите там. Същевременно има застраховки с инвестиционен фонд, които дават възможност за рисково инвестиране с по-висока доходност

Банковото застраховане скъсява пътя до клиента и ще продължи да се развива на базата на социалния елемент на самата затсраховка, удобството на клиента и това, че е алтернатива на депозитите. Освен това, като ангажира средства от депозитите, застраховането облекчава банките от бремето да плащат високи лихви, тъй като голяма част от тях са свръх ликвидни, а кредитирането е затруднено. Дефакто всички по веригата печелят, според Александров.

Качеството на услугата зависи най-вече от качеството на консултанта, което до голяма степен е в ръцете на самите компании – да упражняват по-добър подбор и контрол. В Алианц планират да дадат уеб базиран достъп на клиентите до техните полици. Това е така, защото голяма част от клиентите с такива застраховки са по-ангажирани и забързани. Тоест, ние опитваме да надградим комуникацията, която те имат с агента, а не да я заменим. Освен това не е тайна, че застрахователният консултант постепенно губи финансов интерес с течение на времето. Затова компаниите трябва намерят правилния начин, клиента да остане на първо място, каза още Александров.