Най-голямата застрахователна компания в Европа - Allianz SE, може да вземе решение тази седмица дали да продаде Dresdner Bank на Commerzbank AG или на China Development Bank, информира Bloomberg, позовавайки се на източници, близки до компанията.

Allianz и Commerzbank, която е втората най-голяма банка в Германия, може да свикат срещи на надзорните си съвети до края на работната седмица, за да обсъдят продажбата. Една сделка би оценила базираната във Франкфурт Dresdner на около 9 млрд. евро.

Allianz, която закупи банката за 23.5 млрд. евро през 2001 г., я обяви за продажба тази година след натрупаните загуби в подразделението Dresdner Kleinwort. И докато Commerzbank е предпочитаният купувач, Allianz също така води разговори с държавната China Development Bank, според участници в тези преговори.

Едно придобиване на Dresdner, която е третата най-голяма банка в Германия, почти би удвоило активите на Commerzbank до 1.1 трлн евро, а броят на клоновете й би нараснал до почти 1 900. За сравнение, най-голямата германска банка Deutsche Bank AG има 2 трлн. евро активи и почти 1 000 клона.

От Allianz биха предпочели постигането на споразумение за продажба до края на август, което е и крайният срок за отделянето на операциите на дребно и корпоративното банкиране на Dresdner от подразделението й за инвестиционно банкиране. Разделянето на Dresdner би усложнило доста продажбата на банката, въпреки че няма да доведе до провал на сделката.

Препятствие пред всяко едно споразумение ще бъде съдбата на инвестиционната банка, която до второто тримесечие на тази година е натрупала повече от 3 млрд. евро намаления на активи, свързани със световната кредитна криза. Dresdner отчете загуба в четвърто поредно тримесечие на 7 август, вследствие на отписванията на активи в подразделението за инвестиционно банкиране.

Allianz може да запази 30-процентен дял в новата Commerzbank-Dresdner, за да разполага с мрежа за продажба на застрахователни продукти, информира Handelsblatt вчера.

China Development Bank се интересува от брокерското подразделение на Dresdner, а също така може да закупи дял от банката или да се съгласи на някакъв вид партньорство с Allianz. Сделка с базираната в Пекин банка би предоставила на Allianz по-голям достъп до китайския пазар.

Продажбата на Dresdner на китайска банка обаче може да предизвика вълна от негативни реакции в Германия, смятат анализатори.